PKS: Geotermalna energija neiskorišćen potencijal, izvori termalnih voda u 60 opština

U Privrednoj komori ističu da je upotreba geotermalnih resursa primenom toplotnih pumpi veoma jednostavan sistem i da se može instalirati skoro svuda u Srbiji. Ovaj, kako kažu, beskrajni izvor obnovljive energije koji je dostupan 24 časa svakog dana i svuda, može da bude naš odgovor na nužnu energetsku tranziciju.

Takođe, jedini je obnovljivi izvor koji može doprineti dekarbonizaciji energetski intenzivnih sektora poput proizvodnje električne energije, grejanja i hlađenja, i transporta. Kao nosilac mineralizacije može biti izvor strateških minerala kao što je litijum, koji se koristi za proizvodnju baterija neophodnih za E-mobilnost.

Ovako široka lepeza primene geotermalnog resursa čini ga najsvestranijim i najpouzdanijim obnovljivim izvorom energije. Zbog ovih i drugih prednosti upotrebe geotermalnih resursa, posebno u svetu današnje energetske nesigurnosti kada se zahtevaju dugoročno stabilni i nezavisni izvori električne energije, neophodno je prilagođavati se i menjati regulativu, udružiti stručnjake, kompanije sa iskustvom i donosioce odluka i brže krenuti u projekte korišćenja geotermalne energije (GTE) koju nam naša zemlja nudi u izobilju, znatno više nego u brojnim državama Evrope i sveta, navode iz PKS.

Istraživanje geotermalnog potencijala 

"Za intenzivnije korišćenje geotermije i njeno sistemsko rešavanje potrebno je u prvom redu u okviru strateških dokumeta dati veći značaj ovom resursu a potom i u planskim dokumentima", kaže sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

U poslednje vreme, dodaje, dosta se radi na istraživanju geotermalnog potencijala, ali je to nesistemski i bez jasne vizije u kom pravcu se želi ići u budućnosti. Mađarska i Turska koje već imaju geotermalne elektrane imaju ambiciozne planove i razvijaju nove projekte, kao i Hrvatska i Slovenija.

"Srbija pripada ovom geostrukturnom prostoru, imamo indikacija prisustva visokih temperatura ali je neophodno raditi i na njihovom doistraživanju i utvrđivanju potencijalnosti", ukazuje Savić.

U Udruženju smatraju da bi jedno od rešenja za veću upotrebu GTE bilo to da se pre početka izgradnje bilo kog građevinskog objekta sagleda mogućnost upotrebe GTE na određenoj lokaciji.

"Ovo bi treblo da bude i zakonom propisano. Samo takav pristup bi dao značajn iskorak u intenzitetu korišćenja GTE u Srbiji i njen pun doprinos dekrbonizaciji i energetskoj tranziciji zemlje", ističe Savić.

Upotreba geotermalnih resursa primenom toplotnih pumpi je veoma jednostavan sistem i može se instalirati skoro svuda u Srbiji. Od individualnih kuća i kancelarija, škola, bazena, tržnih centara i javnih zgrada, do upotrebe u sektoru poljoprivrede, zatim, zagrevanju stadiona, putnih prevoja ili gradskih trgova tokom hladnih zimskih dana…

Geotermalna energija  pogodna i poželjna i u industriji 

"Geotermalna energija je pogodna i poželjna i u industriji. Poljoprivreda je, takođe, značajno i široko područje gde se resursi geotermalne enegije mogu koristiti i to u prvom redu u plastenicima i staklenicima za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju različitih povrtarskih kultura, cveća ili voća, ali i za uzgoj ribe u ribnjacima i zagrevanje farmi, pripremi i preradi hrane", navodi Savić.

U više od 60 opština utvrđeni su prirodni i veštački izvori termalnih voda i temperatura vode je u proseku oko 40 stepeni, a samo na teritoriji šest opština i gradova temperatura vode je veća od 60 stepeni (Vranje, Šabac, Kuršumlija, Raška, Medveđa, Apatin).

Najvišu temperaturu imaju termalne vode u Vranjskoj banji (96° stepeni Celzijusa), Jošaničkoj banji (78), Sijarinskoj banji (72), Kuršumlijskoj banji (68) i Novopazarskoj banji (55). 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike