Pirotski penzioneri ujedinjeni, traže dom

Na parceli u blizini bolnice u Pirotu, pre desetak godina počela je izgradnja doma za stare. Međutim, do danas se nije odmaklo dalje od temelja, a pojedini učesnici ovog projekta su na sudu.

Pošto u Pirotu nema doma za stare, više od 26.000 penzionera pokrenulo je inicijativu za izgradnju.

"Mnogi ljudi koji su sami, čija su deca u rasejanju ili u velikim gradovima, potpuno su sami i postaju dementni. Videli smo da je to problem stare populacije", ističe Đorđe Mitić, predsednik udruženja penzionera.

Svake godine neophodan je smeštaj u dom za oko 40 starih iz Pirota. Centar za socijalni rad pruža pomoć starima i bolesnima, a Crveni krst angažuje gerontodomaćice.

"Ali to je sve nedovoljno i ukazuje na potrebu organizovanijeg oblika zaštite za starije. To je upravo dom za stare koji je po našem profesionalnom mišljenju potreban", kaže Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad.

U udruženju penzionera kažu da su im iz resornog ministarstva odgovorili da u budžetu nisu predviđena sredstva za izgradnju doma za stare. U lokalnoj samoupravi podržali su ovu inicijativu.

"Mi to kao lokalna samouprava zbog načina funkcionisanja ne možemo da realizujemo bez ministarstva i bez države. Potrebna je zajednička inicijativa i odluka kako bi se to gradilo i investiralo u fazama", ističe gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Ako dom za stare ne bude izgrađen uskoro, grad Pirot će podržati ideju Centra za socijalni rad o formiranju malih domskih zajednica u selima, gde bi najstariji sugrađani dobili kompletnu uslugu kao u gerontološkim centrima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike