Petković i patrijarh o ključnim pitanjima za opstanak Srba na KiM

Petković i patrijarh su se saglasili da je od neprocenjivog značaja da crkva i država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, kako se dodaje, patrijarha Porfirija upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje.

Petković je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosmetu.

"Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji", istakao je Petković.

Posebna pažnja u razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i srpskog patrijarha posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava na prostoru Kosova i Metohije, sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije, navodi se u saopštenju.

Petković je patrijarhu Porfiriju preneo i kako je organizovan proces imunizacije protiv virusa kovid 19 srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije i naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар