Pet godina kasnije, Drenovac od Save brani nov nasip

Maja 2014. godine uz Savu lanac od više hiljada ljudi i na stotine hiljada džakova. Za odbranu od reke koja je sa 666 centimetara beležila rekorde, rekordna i višednevna odbrana. Pet godina kasnije, Drenovac od Save brani nov nasip, a sigurna obaloutvrda radi se do Čevrntije.

"Sava je udaljena 100 metara, bila je pre pet godina u visini nasipa ovde, spomenulo se, ne povratilo se nikad više u životu", kaže Milorad Burmazović iz Drenovca.

U izgradnju nasipa koji će na pojedinim delovima biti viši dva metra od postojećeg, ugrađeno je do sada preko 200.000 kubnih metara zemlje i 130.000 kubika peska. Obimne građevinske radove usporavaju kiše.

Širina radne zone je 40 metara. Zbog raskvašenog terena mašine su u maju uglavnom stajale, i gusenice bagera su se zaglavljivale u blatu.

"Ne možemo ništa da radimo od zemljanih radova, samo možemo da postavljamo cevovod za regulisanje peska", rekao je Marko Makević, radnik "Jugokop Podrinje" u Šapcu.

Više od polovine je završeno, a do kraja godine od poplava će biti zaštićeno oko 30.000 hektara oranica i 150.000 stanovnika uz Savu i Drinu.

"Do sada smo uradili oko tri kolometra, preostalo je oko 2.300 metara da se završi kad vremenski uslovi dozvole. Izuzetno je težak projekat, složen, pošto se jedan deo nasipa radi od postojećeg i fali nam jedan deo zemljanog materijala koji dovozimo iz pozajmišta", kaže Duško Vujković, građevinski inženjer, šef gradilišta.

Iako nivo reke ovog maja ne preti, sigurni od poplava biće tek kada nasip spoji Drenovac i Čevrntiju. Zato meštani svakodnevno prate mašine, ali i prirodu. Sve dok su puževi uz Savu na zemlji, a ne na stablima drveća, kažu – straha od poplava nema.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike