Pčelari u bujanovačkom kraju se sve više udružuju kako bi lakše dobili pomoć, savete i plasirali med

Svakodnevno pregledaju pčele, po potrebi prihranjuju, roje, pripremaju za zimu. Đorđe Milanović iz Lopardinca kod Bujanovca ima 150 košnica, ove godine izvrcao je više od tonu bagremovog meda.

"Samo je bila sušna godina, malo je kiše bilo, tek pri kraju dva tri dana one su onda nabrale sve kada je počela kiša da pada. Bagrem jeste cvetao, ali da je nedelju dana kiša padala imalo bi još tonu, dve", naveo je Milanović.

Ne samo vremenske prilike, na prinose meda i pčele utiču i štetočine krpelji i pesticidi, prskanje voćnjaka, mnogi su zbog toga prošle godine izgubili čitava društva. Zato se udružuju kako bi lakše dobili pomoć, savete i plasirali med.

Besnik Zairi je najmlađi pčelar u Bujanovcu, ima desetak košnica.

"Dok se naviknem i naučim baš kako treba, kako da polako. Imamo drugare kolege koji su zajedno u udruženju, dolazimo, s obzirom da je naše udruženje multietničko i družimo se i pomažemo jedni drugima", naveo je pčelar iz Bujanovca Besnik Zairi.

U opštini Bujanovac ima tri udruženja pčelara, dva su albanska, a jedno je multietničko. Udruženje "Polen" ima više od 30 članova i oko 2.000 hiljade košnica.

"Onda je mnogo drugojačija slika nego kad idemo pojedinačno i mogu tako da se zahvalim Skupštini opštine Bujanovac ove godine su nam izašli u susret, finansirali su nam sajam, obećali su nam da će nam pomoći oko nabavke šećera. Sredstva još nismo dobili, ali dobićemo ovih dana", istakao je Zarije Mitić, pčelar predsednik Udruženja "Polen" iz Bujanovca

Pčelarima pomaže i država subvencijama, svaki registrovani pčelar dobija 800 dinara po košnici.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike