Patrijarh traži odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu

Patrijarh je u dopisu naglasio je da usvajanje takvog zakona ne bi doprinelo dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države da kulturno nasleđe na KiM sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Srbije.

Kako je naveo, u šest članova nacrta tog zakona pominje se AP Vojvodina, a ni u jednom članu AP Kosovo i Metohija, gde je kulturno naslede najugroženije i gotovo svakodnevno izloženo napadima i devastiranju.

S tim u vezi, patrijarh je ukazao na mogućnost nedobronamenih zaključaka o tome da je izostavljanjem južne pokrajine iz teksta krovnog zakona pokrajina isključena iz sistema državne brige, "što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji".

Ukazao je i na činjenicu da je takvim nacrtom de fakto ukinuto pravo SPC da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

Striktnom primenom ponuđenog rešenja Crkva bi od vlasnika bila svedena na korisnika i posle osam vekova bi joj bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama, navodi se u dopisu ministarki.

"Izmenama i dopunama predloženog Nacrta zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj", poručuje patrijarh.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар