Patrijarh Porfirije u poseti Ohridu: Crkva nudi smisao postojanja svakom čoveku

Zajedno sa Arhiepiskom ohridskim i makedonskim Stefanom, patrijarh srpski Porfirije poklonio se svetinjama hrama, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

"Danas smo imali priliku da vidimo šta su pravoslavni hrišćani pre mnogo vekova smatrali najvažnijim u svom životu. Gledajući ove svetinje, razumeli smo da im je važnije od svega bilo da čuvaju svoju hrišćansku pravoslavnu, veru, ali ne samo da čuvaju nego da i žive pravoslavnom verom, a to znači po jevanđelju. Ništa drugo da nemamo, nego samo iskustvo kada obilazimo ovakve svetinje, imamo jasnu poruku za nas danas koji smo izloženi raznim izazovima koji nude neke nove vrednosti i nove poglede na svet", poručio je patrijarh Porfirije.

Ukazao je da je crkva uvek savremena, kao i da ona ne pripada samo prošlosti, čak ni sadašnjosti, pa ni samo budućnosti, već da pripada večnosti.

"U tom smislu, ona je svevremena i trudi se da bude uvek aktuelna, da deli sve probleme, sva iskušenja, sve nevolje, ali i sve radosti sa kojima se suočava svaki čovek živeći u ovom vremenu. Pored toga, upravo zato što je svevremena i nadvremena, crkva nije ni staromodna ni moderna. Crkva nudi vertikalu, nudi smisao postojanja svakom čoveku u svakom vremenu i svakom prostoru. Crkva daje mogućnost da razumemo da smo stvorni za večnost i da je ljubav temelj našeg postojanja i to baš onako kako govori jevanđelje čitavim svojim bićem prema Bogu, a kroz tu ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem, a to znači prema svakom čoveku. Kada jevanđelje govori o odnosu prema bližnjem ne podrazumeva samo onoga koji je pored nas, podrazumeva naravno i njega i pre svega njega, ali podrazumeva i sve ostale ljude", istakao je patrijarh Porfirije.

Poručio je i da klanjajući se svetinjama i dolazeći na mesto svetinja imamo najbolju moguću šansu i priliku da se zagledamo u sebe, da se divimo onome što su oni pre nas živeći pravoslavnom verom ostavili kao predanje i duhovnu kulturu.

"Tako imamo i mogućnost da budemo ukorenjeni u predanju i da se naoružamo i da živimo u svom vremenu kao savremenici svih ljudi. Radost i blagoslov su veliki da možemo da se poklonimo svetinjama, da upalimo sveću, da se pomolimo Bogu za spasenje čitavog sveta, za mir u svetu, za mir među ljudima, za međusobno razumevanje i spremnost da svako nađe svoje mesto pod suncem. Neka ste svi blagosloveni i hvala vam na ljubavi", naglasio je partijarh Porfirije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike