Patrijarh Porfirije u Čikagu, sutra u Njujorku služi liturgiju u hramu Svetog Save

U okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, patrijarh Porfirije boravi u Čikagu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Najmlađi članovi parohije u Čikagu su, obučeni u srpsku narodnu nošnju, dočekali patrijarha Porfirija sa hlebom i solju, po tradicionalnom običaju iz starog kraja.

Potom je usledio svečani čin doksologije koji su služili sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Patrijarh je zatim posetio Akademiju Svetog Save, parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada. Učenici i nastavnici su poželeli patrijarhu dobrodošlicu i  zahvalili na arhipastirskom blagoslovu.

Učenici Akademije Svetog Save su izveli bogat kulturno-umetnički program ne skrivajući radost zbog susreta sa svojim patrijarhom, navodi SPC. 

Porfirije je zahvalio na srdačnom dočeku i posebno izrazio radost zbog prikazanog znanja i umeća učenika škole, a naročito njihovog poznavanja srpskog jezika i kulture. Takođe,  zahvalio vladici Longinu i čikaškom sveštenstvu na trudu i brizi. 

Patrijarh je potom otišao u Šerevil, gde će biti održana donatorska večera za manastir Krku, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji. 

U hramu Svetog Save na Menhetnu patrijarh Porfirije će sutra služiti liturgiju, prvu službu  posle sedam godina u njujorškom Sabornom hramu posle požara 2016. godine.

Ranije Porfirije se sastao i sa srpskom zajednicom u Milvokiju. 

Patrijarh srpski Porfirije, koji se nalazi u SAD, posetio je manastir Novu Gračanicu i Bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike