Patrijarh Porfirije – „svetski čovek otvorenog uma i vedrog duha“

Predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac kaže da je novi patrijarh čovek blagog karaktera, otvorenog uma i vedrog duha – čovek koji je posvećen dijalogu sa ljudima i dijalogu sa bogom.

"Porfirije nas je u Hrvatskoj sabirao, ne samo pravoslavne Srbe nego sve ljude koji su bili dovoljno hrabri da uđu u prostor radosti i uzajamnog razgovora. Za tako kratko vreme osnažio je pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i uzdigao vrednost i afirmaciju u teškim hrvatskim okolnostima", ističe Pupovac.

Kaže da se svi koji su sa njim delili iskušenja i prijateljstvo silno raduju što je takav čovek danas na čelu Srpske pravoslavne crkve.

"On je čovek koji je sedo sa ljudima ispred svoje crkve i razgovarao. Zaustavljao se sa prolaznicima na ulici i razmenjivao pozdrave i reči. Odlazio je na pijace, bio u pozorištima, na koncertima, filozofskim ili političkim raspravama", navodi Pupovac.

Ističe da je Porfirije čovek koji je našao meru između modernosti i tradicije, monaštva i sveta.

"Doista je odabir sabora naše crkve bio takav da pruža priliku za pisanje nove stranice u budućnosti Srpske pravoslavne crkve", smatra Pupovac.

Kaže da je Porfirije zajedno sa ostalim episkopima u Hrvatskoj ostavio obnovljenu Crkvu u smislu popunjenosti svih eparhija i parohija.

"Ostavio je iza sebe proces obnove i izgradnje crkava i ustrojenih škola. Što je najvažnije, ostavio je iza sebe drugačiju sliku i drugačiji doživljaj naših sugrađana Hrvata i nehrvata, katolika i nekatolika o crkvi i narodu kojem pripadamo. Ostavio je svoj lik u kojem je upisano sve o čemu govorim", ističe Pupovac.

"Pastir koji vodi svoje stado" 

Istoričar Predrag Marković kaže da je priželjkivao da Porfirije postane patrijarh jer ga je poznavao još kao studenta.

"Sada kada treba da budemo globalna Srbija, imamo svetskog čoveka. Patrijarh je čovek koji se savršeno snalazi u modernom svetu. Taj spoj modernosti i tradicije je nešto što naša crkva nije imala još od vremena Nikolaja Velimirovića", smatra Marković.

Istoričar Predrag Marković kaže da je brzina kojom je patrijarh izabran znak efikasnosti.

"Apostolski izbor je pokazao da nije bilo potrebe za nekim razvlačenjem. Ako je to delo svetog duha, pokazuje da je i on za jedan dinamizam koji patrijarh simbolizuje", ističe Marković.

"Čekali smo da dobijemo pastira koji će voditi svoju pastvu u 21. vek. On je pastir koji vodi svoje stado, ne povlači se u neku pustinju. Do sada je u svom životu išao tamo gde su ljudi u nevolji", kaže Marković.

Smatra da je dobro da patrijarh bude čovek koji ima veliko iskustvo u javnom životu.

"Izuzetnio je iskusan. Baš takav čovek treba našem narodu i crkvi. Dobro poznaje i politiku i medije i društvo. On je u Hrvatskoj neka vrsta medijske zvezde. Izuzetno je omiljen, što je vrlo neobično u jednoj šovinističkoj medijskoj sredini kakva je Hrvatska", kaže Marković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар