Patrijarh Porfirije: Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je danas ustoličen u najsvetiji tron Srpske pravoslavne crkve, obratio se u besedi arhijerejima SPC, političkim i diplomatskim zvaničnicima, predstavnicima Katoličke crkve, islamske i jeverejske verske zajednice, vernicima okupljenim na ceremoniji u Sabornoj crkvi u Beogradu.

"Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete Crkve budem makar i u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika", poručio je patrijarh, koji je juče izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Istakao je da patrijaraška služba primarno treba da bude utemeljena na duhovnom iskustvu svetih Božjih ljudi, na njihovom odnosu sa Hristom Bogočovekom.

"Važno je shvatiti i osetiti snagu Crkve da živi i da svedoči mir, blagovesteći ga svim narodima i svim ljudima dobre volje. Svim narodima ponavljam, jer svaki čovek je sazdan kao ikona Božja", ukazao je patrijarh.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар