Patrijarh Porfirije: Ni za zapetu ne menjam svoj poziv na mir

Patrijarh Porfirije je tako, u božićnom intervjuu za Politiku, odgovorio na molbu da prokometariše to što je njegova poruka mira, upućena na početku božićnog posta povodom protesta na ulicama u više gradova, protumačena kao "svrstavanje uz vlast", i istakao je da je "omeđivanje Crkve stranačkim ogradama apsurdno, uskogrudno, nedalekovido".

"Crkvu ne možemo da omeđimo, ni prostorno ni vremenski, a kamoli stranački. Crkva uvek gleda celinu, ako hoćete ne celinu jednog naroda, makar bio i moj narod – najbolji, kako ja vidim srpski narod. Crkva gleda čovečanstvo, univerzum, vaseljenu i budući vek", rekao je patrijarh.

Kaže da se tom porukom mira, na početku božićnog posta, nije obratio nekoj apstraktnoj masi, nego svom narodu koji je, ističe, juče izašao iz rata.

"Juče iz građanskog rata zbog raspada države, prekjuče iz Drugog rata i krvave revolucije, tek dve decenije ranije iz Velikog rata. Nekoliko godina pre iz balkanskih ratova… Nema kraja… Da ne nabrajam dalje. Ljudi, stanite! To što se u poslednjem ratu Srbi nisu međusobno ubijali izgleda da nekome veoma nedostaje", konstatovao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Poručuje da svako ima odgovornost za mir, te da on svoju odgovornost doživljava i živi na takav način.

Patrijarh Porfirije dodaje i da je onaj, ko u Crkvu unosi duh političkog strančarenja ili bilo kakvog strančarenja, promašio temu.

"A promašenu temu do promašenog života deli kratak korak", poručuje srpski patrijarh.

Govoreći o tome koliko je za Srpsku pravoslavnu crkvu važno potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom, Porfirije kaže da je optimista da je će taj ugovor biti potpisan na dobrobit obe strane – SPC i Republike Crne Gore.

"Činjenica da su analogni ugovori zaključeni sa Svetom stolicom i sa Islamskom zajednicom, ostavlia je većinski narod, većinsku zajednicu i većinsku SPC u apsurdno neravnopravnom položaju u svojoj matičnoj zemlji", rekao je Porfirije.

Kaže da sa punom odgovornošću i povišenom obazrivošću prihvata činjenicu da će Temeljni ugovor, kada ga dve strane zaključe, po pravnoj snazi biti iznad lokalnih zakona.

Ponovio je da odredbe ugovora moraju biti na dobro svih i da niko ne sme da bude zbog njih uskraćen za neko pravo.

Na pitanje šta odlaže njegov čin ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, da li pandemija ili društveno-politička situacija u pokrajini, patrijarh odgovara da su epidemiološke mere nepredvidive i da su često toliko restriktivne da ustoličenju najčešće ne bi moglo da prisustvuju ni svi članovi Svetog arhijerjskog sabora, a kamoli verni narod.

"Stoga ćemo sačekati da se epidemiološke okolnosti normalizuju kako bi ustoličenju mogao da prisustvuje svako ko želi", poručio je patrijarh srpski Porfirije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike