Pašalić: U manjim sredinama kriju decu s invaliditetom

Zoran Pašalić je istakao da je tokom posete gradovima širom Srbije shvatio da položaj osoba sa invaliditetom zavisi od lokalnog stava.

"Ako ima empatije onda problema nema. Međutim, ako razumevanja nema onda problemi idu do toga ljudi osobe s invaliditetom kriju, čak i decu", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je rekao da je njegova obaveza da prati ovakve situacije i da u budućnosti rešava takve probleme.

"Zakoni su dobri ali praksa ih ne prati na odgovorajući način. Osobe sa invaliditetom se u obavljenjaju svakodnevnih aktivnosti susreću sa brojinim preprekama kretanja", kazao je Pašalić.

U toku prethodnih deset godina bilo je svega 2.187 obraćanja osoba sa invaliditetom zaštitniku građana.

"Dolazimo gde god nas pozovete i ovom prilikom naglašavam da Srbija štiti sve svoje građane", rekao je Pašalić u Skupštini grada Beograda uoči obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pašalić je rekao i da je važno pitanje koje se postavlja pred svake izbore, kako da se omogući osobama sa invaliditetom da ravnopravno glasaju.

"Građani sa invaliditetom suočavaju se sa raznim fizičkim i informacionim problemima prilikom glasanja. Oni treba da ravnopravno učestvuju na izborima i da iskažu svoju volju i zato pozivam sve da im omoguće to" rekao je Pašalić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike