Pašalić: Maloletnički brakovi otvaraju put za trgovinu ljudima

Pašalić je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u kuću svog maloletnog vanbračnog partnera u Smederevskoj Palanci, trpela od njegovih roditelja, navodi se u saopštenju.

Kako je dodao, institucija zaštitnika građana je u vezi sa tim slučajem po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

Prema rečima Pašalića, najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju te maloletničke vanbračne zajednice.

"Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta. Deca se moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečiji brak i dečija vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija", rekao je Pašalić.

Pašalić navodi da je u postupku kontrole utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad Smederevska Palanka niti da je prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod.

U saopštenju se ukazuje na to da je ombudsman utvrdio da je devojčica iz Beograda i da su je suprugovi roditelji, po dolasku u njihovu kuću u Smederevski Palanku, teško fizički zlostavljali osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelja smešteno u hraniteljske porodice i određeni su im privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede gde se i dalje nalaze, napominje se u saopštenju.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu ombudsman postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlja poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike