Parastos za Srbe stradale u hrvatskoj akciji „Maslenica“ pre 30 godina

Miodrag Linta je u saopštenju naveo da je Hrvatska na današnji dan pre 30 godina započela akciju "Maslenica" s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Ravnih Kotara i da je, prema podacima udruženja "Veritas", u toj agresiji hrvatske vojske stradalo 346 Srba, među kojima 55 civila.

Linta podseća da naredbodavci i počinioci tog masovnog i planskog zločina nisu odgovarali pred Haškim tribunalom ni pred etničkim motivisanim hrvatskim pravosuđem i dodaje da glavnu odgovornost snose Franjo Tuđman i generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac, Mladen Markač i Agim Čeku.

Poziva Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv odgovornih lica i ističe da ne smemo nikada dozvoliti da se zaboravi zločin nad srpskim narodom Ravnih Kotara i na području Velebita, niti prestati govoriti o srpskim žrtvama.

Kako kaže, jedan od načina borbe za istinu o stradanju našeg naroda jeste da Srbija u Beogradu osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava devedesetih godina na području bivše Jugoslavije.

Parastosu u crkvi Svetog Marka u Beogradu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih "Suza", prisustvovali su članovi porodica i prijatelji poginulih, kao i predstavnici više zavičajnih i prognaničkih udruženja.

Za smrt i nestanak 346 Srba niko nije procesuiran, podseća Dokumentaciono-informativni centar "Veritas".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike