Parastos stradalom srpskom narodu u akciji „Bljesak“

Na današnji dan pre 27 godina hrvatske vojne, paravojne i policijske snage izvele su akciju "Bljesak" u kojoj je za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije proterano 15.000 Srba. Ubijeno je ili nestalo 283-oje ljudi, među njima 56 žena i osmoro dece. Za zločine počinjene u "Bljesku" niko od hrvatskih genarala, koji su planirali i izveli akciju, nije odgovarao.

Mirjana Grujić iz sela Borovac jedna je od preživelih. Slike jutra tog prvog maja, kaže nikada neće zaboraviti.

"Pet sati ujutru u krevetu, iznenadni napad, krećemo u automobile, traktore kako je ko mogao,  ništa nismo uzeli, samo smo se obukli. Ljudi već leže ranjeni po auto-putu,  tu je bi jordanski unprofor koji je trebalo da nas zaštiti, međutim oni su samo mirno stajali i gledali nas i nasu kolonu", priča Mirjana.

I dok proterani Srbi iz Zapadne Slavonije oplakuju ubijene rođake i prijatelje, u Okučanima hrvatski državni vrh odao je počast poginulim pripadnicima hrvatskih snaga u vojno-policijskoj operaciji Bljesak.

"I ove godine u Okučanima Hrvati slave akciju Bljesak, a mi tugujemo širom sveta. Po meni to nije za slavlje kod Hrvata, nek obeleže, ali ne slaviti akciju u kojoj su pobijeni civili, žene,  deca", kaže Savo Štrbac, predsednik DIC "Veritas".

Iako postoje brojna dokumentacija i svedoci za počinjene zločine u akciji "Bljesak" i druge zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji, nikad niko nije odgovarao, podseća Štrbac.

"Još se postupci vode protiv nepoznatih osoba a, sve je poznato. Bar što se komadanog kadra, sastava jedninica, to nikakva tajna nije u Hrvatskoj. Oni se s tim hvale, eno ih danas u Okučanima na postrojavanju, pogledajte snimak, otići tamo i videćete koje su sve jedinice učestvovale u toj akciji", kaže Štrbac.

Posle parastosa u parku Tašmajdan, brojne delegacije položile su vence i cveće na Spomenik srpskim žrtvama rata stradalim na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike