Panik-tasteri u Centrima za socijalni rad za veću bezbednost zaposlenih i korisnika

Goran Vesić navodi da je postavljenje panik tastera i kamera preventiva i nešto što bi, pre svega, trebalo da zaštiti zaposlene u gradskom centru za socijalni rad koji ima 17 odeljenja i veliki broj korisnika koji tu svakodnevno dolaze iz različitih razloga.

"Svaki radni sto u gradskom centru za socijalni rad ima svoj panik taster što znači da je osoba koja radi za tim stolom potpuno zaštićena u smislu ako se desi bilo kakva neprijatna situacija, pritiskom na panik taster o tome obaveštava radnike obezbeđenja koji se nalaze u tom objektu. Oni istog časa dobijaju informaciju u kojoj se kancelariji dešava problem i mogu da intervenišu", pojasnio je Vesić.

Naveo je da informaciju o problemu istovremeno dobijaju i u glavnom monitoring centru u Ruskoj ulici i iz kog se 24 sata prati i nadgleda video nadzor i alarmni sistem u svih 17 odeljenja.

"Radnik obezbeđenja u objektu u kojem se dešava incident ili neka druga ugrožavajuća situacija, u svakom trenutku ima podršku tog glavnog monitoring centra i ukoliko je sprečen da obavesti policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce to će učiniti pripadnici obezbeđenja iz glavnog centra", dodao je zamenik gradonačelnika.

Istakao je da je za postavljenje panik tastera i kamera uloženo oko 36 miliona dinara i naglasio da, osim Beograda, takvu vrstu zaštitnog sistema nema nijedan centar za socijalni rad u Srbiji.

"Mi smo jedini koji to imamo i verujem da će i drugi slediti naš primer jer je ovo zaista neophodno", dodao je Vesić.

Ističe da smo poslednjih godina bili svedoci veoma neprijatnih i tragičnih događaja u gradskom centru za socijalni rad koji su rezultirali ljudskim žrtvama.

"Grad svakodnevno ulaže sredstva u različite svrhe, a ovo su možda i najkorisnije uložena sredstva jer čine sigurnijim radnike koji rade u Centru za socijalni rad u Beogradu, kao i korisnike tog centra", rekao je zamenik gradonačelnika.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da Grad Beograd nastavlja sa ulaganjem u ustanove socijalne zaštite.

"Prioritet nam je bezbednost naših zaposlenih, ali i korisnika", rekla je Stanisavljevićeva i zahvalila zameniku gradonačelnika i načelnici Gradske uprave Sandri Pantelić na pomoći i podršci koji svakodnevno daju Sekretarijatu za socijalnu zaštitu kako bi se i ubuduće nastavilo sa ovakvim projektima.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović je rekla da su, postavljenjem panik tastera i kamera, prepoznate potrebe zaposlenih i korisnika da se uradi nešto ozbiljno po pitanju podizanja njihove bezbednosti.

Dodala je i da je Centar za socijalni rad u Beogradu najveća ustanova tog tipa u Srbiji i da ima najviše korisnika.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike