Pandorina kutija puna papira koji tresu svet biznisa i politike

Novinarsko istraživanje nazvano "Pandorini papiri" otkrilo je da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano sa kompanijama koje koriste poreske oaze. Među krupnim ribama, navodi Dojče vele,  čije su finansijske konstrukcije razotkrivene nalaze se bivši britanski premijer Toni Bler, jordanski kralj i kenijski predsednik Uhuru Kenijata, ukrajinski predsednik Zelenski, ali  i pevačica Šakira.

Bivši britanski premijer Entoni Bler se javno zalagao protiv izbegavanja plaćanja poreza, a "Pandorini papiri" sada otkrivaju da su Bler i supruga došli do zgrade vredne 7,6 miliona evra tako što su kupili ofšor firmu koja trguje nekretninama i to od porodice bahreinskog ministra Zajeda bin Rašida el Zajanija.

Tako što su kupili udele firme – a ne direktno samu zgradu – Bler i njegova supruga su izbegli da plate porez na imetak od oko 350.000 evra. Blerovi i El Zajanijevi tvrde da nisu imali pojma da su ovi drugi umešani u dil. Čeri Bler, supruga bivšeg premijera, tvrdi da njen muž nije bio uključen u transakciju i da firma danas više ne postoji.

U papirima koji su procurili do novinara pominje se i češki premijer Andrej Babiš, milijarder koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije.

Babiševo ime se pominje u papirima nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u Češkoj koji se održavaju 8. i 9. oktobra. Govoreći tokom televizijske debate u nedelju, Babiš je porekao bilo kakvu povezanost. 

Babiš je 2009. navodno, ubrizgao oko 19 miliona evra u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana.

Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik imao je udele u naftnoj kompaniji registrovanoj na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Samo mesec dana pre nego što je u aprilu 2019. izabran za predsednika, Zelenski, bivši komičar i glumac, tiho je prodao svoj deo firme Sergiju Šefiru. Njih dvojica su inače bliski prijatelji i poslovni partneri.

Dokumenti iz juna 2019. pokazuju da je Šefir zadržao udele u kompaniji zvanoj "Malteks" čak i pošto se priključio administraciji Vladimira Zelenskog.

Imena iz šou-biznisa i sporta koja se pominju u "Pandorinim papirima" su Kolumbijska pevačica Šakira i bivša indijska zvezda kriketa Sačin Tendulkar.

Šakirin advokat je rekao da su njeni ofšor bankovni računi bili poznati i da nisu donosili nikakve poreske prednosti. 

U Pandorinim papirima imena i iz Srbije i regiona 

U međunarodnom projektu „Pandorini papiri", koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pojavila su se dokumenta procurila iz agencije za osnivanje ofšor firmi "Trident Trust", koja pokazuju, navodi KRIK, a prenosi Fonet,  da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Navodi se da je Siniša Mali registrovao dve ofšor kompanije, koje su kupile dve bugarske firme, koje su  posedovale  stanove u letovalištu.

U dokumentima o kupoprodaji stanova Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama. Mali je  u više navrata demantovao navode istraživačke mreže, tvrdeći da poseduje samo jedan stan.

Tužilaštvo u Srbiji je svojevremeno pokrenulo postupak, ali je  zbog nedostatka dokaza odustalo od istrage.

Osim Siniše Malog u Pandorinim papirima pojavljuje se i ime Nikole Petrovića bivšeg direktora "Elektromreže Srbije".

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkriva tajne poslove Mila i Blaža Đukanovića u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama. Milo i Blažo Đukanović su, kako prenosi MANS, 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih đevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

"Pandorini papiri" dolaze pet godina posle afere "Panamski papiri", koja je odnela nekoliko bitnih političara, pokrenula policijske racije širom sveta i naterala politiku da razmisli o uvođenju globalne poreske stope. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар