Pad aviona kod Zrenjanina izazov za forenzičare

Petar Vojinović objašnjava za RTS da će za forenziku biti vrlo izazovno istraživanje pada aviona kod Zrenjanina jer gotovo ništa nije ostalo od letelice.

Prema njegovim rečima, letelica "zlin" ne poseduje registratore parametara leta, ni audio-snimke pilota.

Urednik Tango siksa navodi da bi Centar za istraživanje nesreća za nekoliko dana trebalo da izda prvu preliminarnu informaciju.

"Ne zaključuju ništa, ali informišu javnost da li postoji problem sa tim tipom letelice ili ne. Onda komisija, u kojoj su piloti, veštaci sa tehničkih fakulteta, godinu a nekada i duže istražuje nesreću. Cilj je da se ukaže na tačan splet dešavanja, ne da implicira krivicu i optuži, nego da raščlani nesreću ne bi li to poslužilo kao lekcija", navodi Vojinović napominjući da je posao Centra odvojen od tužilačke istrage.

"Ljudski faktor najčešći uzrok" 

Urednik portala Tango siks ukazuje da se više od 80 odsto udesa ovakvog tipa aviona dogodi zbog ljudskog faktora.

"Da nešto otkaže dok avion leti, da se nešto polomi, je jako, jako retko. U Srbiji, unazad nekoliko godina, ekstremno je mali procenat tehničkih otkaza", napominje Vojinović.

Prema njegovim rečima, ispravnost letelica kontroliše Direktorat civilnog vazduhoplovstva po ustanovljenim intervalima.

"Bila ona manja ili veća, letelica ima program održavanja, ovlašćenje mehaničare. Pored redovnog nadzora, i održavanje na tim manjim aerodromima je kvalitetno", dodaje Vojinović.

"Bulat bio vrlo iskusan pilot" 

Naglašava da je Vladimir Bulat, pilot nastradao kod Zrenjanina, bio izuzetno iskusan, jedan od najiskusnijih pilota u Srbiji koji je imao ovlašćenje za akrobatsko letenje. Skoro svaki drugi dan je, dodaje Vojinović, uvežbavao akrobacije. 

Za sada se, kaže, ne može reći da li je nedovoljna pažnja i nedisciplina uzrok pada aviona kojim je Bulat upravljao.

Postoji pozitivan i negativan deo ljudskog faktora nesreće, ukazuje urednik portala Tango siks. 

"Pozitivan je da se nešto desilo sa njegovim organizmom, da je bio onesposobljen, a negativni da je on uradio nešto loše. To još istraga može da pokaže", kaže Vojinović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike