Otvorena izložba povodom 110 godina od pobede u Prvom balkanskom ratu

Prvim balkanskim ratom Srbija je ušla u jedno od najslavnijih perioda svoje istorije i najveću epopeju koju jedan narod može da doživi.

General-major Milorad Stupar se nada da će izložbu pre svega obići mladi ljudi.

"Bojim se da grešimo u vaspitanju naše mladeži u poznavanju herojskog srpskog naroda – naroda koji je uvek bio na pravoj strani istorije, naroda koji je svoju slobodu stalno plaćao visokom cenom najboljih sinova, davao slobodu drugim narodima", istakao je Stupar.

Narodna skupština je pravo mesto za izložbu kojom želimo da oživimo sećanje na taj slavni period našeg naroda i naše države, smatra predsednik parlamenta, Ivica Dačić.

"Narodna skupština je simbol naše državnosti i narodne volje da gradi slobodnu i nezavisnu državu i zato je ovde pravo mesto da se posle 110 godina podsetimo i poklonimo svima koji su te 1912. krenuli u zaokruživanje naše državne nezavisnosti i konačnog oslobođenja od Osmanske okupacije", naglasio je Dačić.

Predsednik parlamenta je najavio da će on i njegova stranka zatražiti da se dan pobede srpske vojske u Kumanovskoj bici 22. oktobar 1912. proglasi za državni praznik, jer je to dan kada smo oslobodili Kosovo i Metohiju i posle vekova okupacije ponovo ga priključili Srbiji.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike