Otvoren štand Kancelarije za KiM na Sajmu knjiga

Marko Đurić je naveo da i danas srpska kultura, umetnost i tradicija u južnoj pokrajini žive i sijaju u punom sjaju i to zahvaljujući zajedničkom radu srpskih institucija na KiM, planu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i podršci Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, u prethodnih nekoliko godina, tačnije od 2014. godine pa do danas, na KiM je država Srbija obnovila preko 60 crkava i manastira, grobalja, uključujući i prizrensku Bogosloviju.

Dodao je da je Srbija institucionalno podržala i objavljivanje monografija koje svedoče o srpskoj kulturi, istoriji i prošlosti, o srpskim crkvama – od tvrđave na Novom brdu do zbornika koji govore o srpskom kulturnom, istorijskom i duhovnom nasleđu na Kosmetu.

Podržano je i objavljivanje knjiga koja se bave tematikom nedavnih ratova, knjige koje govore o različitim delovima južne pokrajine i njihovim zavičajnim tradicijama, a podržan je i rad desetina kulturno-umetničkih društava i horova.

Đurić navodi da su podržane i radionice za izradu srpskih narodnih nošnji, održavanje desetina različitih kulturnih manifestacija – od festivala srednjovekovne muzike u Prizrenu do rada nekih od domova kultura, poput onih u Gračanici, Pomoravlju, Kosovskoj Mitrovici koji imaju bogate programe.

I škole, kao i obrazovne institucije su podržane u poslednjih nekoliko godina, navodi direktor vladine Kancelarije i dodaje da su podržane i osnovne i srednje muzičke škole, kao i visokoobrazovne ustanove poput Fakulteta primenjenih umetnosti.

"Sa ponosom smo podržali i rad Narodnog pozorišta u Prištini, koje je svojim delom u prethodnoj godini uveličalo ne samo kulturni život srpskih sredina na KiM, već je učinilo da svojim predstavama i sjajnim glumcima, reč o Kosovu i Metohiji, umetnosti našeg naroda u južnoj pokrajini, pronelo daleko izvan granica naše zemlje", rekao je Đurić.

Pozvao je sve one koji dođu na ovogodišnji Sajam knjiga da posete štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji je raspoređen u dve hale – hali 1-a i hali 4, a na kojem će moći da učestvuju u brojnim događajima, a moći će da vide i nove naslove umetnika iz južne pokrajine ili onih koji su njom bili inspirisani, kao i tragove srpske kulture i istorije u prošlosti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike