Otvoren međunarodni sajam vojne tehnike u Parizu, izloženi proizvodi srpskih kompanija

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Francuskoj, prisustvovao je danas otvaranju Međunarodnog sajma vojne tehnike "EUROSATORY 2022", koji je otvorio francuski predsednik Emanuel Makron.

Sajam u Parizu, koji se održava posle četvorogodišnje pauze, okupio je više od 1.800 izlagača i delegacije iz ukupno 94 zemlje.

Stefanović je posetio štandove kompanija "Jugoimport-SDPR" i PRDC, kao i postavke vodećih svetskih kompanija, kao što su "Erbas", "Tejls" i "Safran", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Sajam ‘Eurosatory‘ u Parizu prilika je da naša vojna industrija pokaže šta je ono što Srbija danas može i gde hvata korak sa savremenim svetom. Za nas je veoma važno da ti savremeni trendovi, koji se odnose i na veštačku inteligenciju, robotiku, bespilotne letelice i besposadna vozila, budu nešto što će razvijati naša domaća industrija. Na štandu naših kompanija imaćemo priliku da demonstriramo šta su naša dosadašnja dostignuća, ali i šta su naši planovi", rekao je Stefanović.

Izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da čuje i šta na temu ovih oblasti kažu i predsednik Francuske i rukovodstvo francuske vojske.

"Imaću priliku i da razgovaram i sa ministrom vojske Sebastijanom Lekornuom i o našoj bilateralnoj saradnji i za Srbiju je važno da razume koji su savremeni trendovi u vojnoj industriji, šta su industrijski kapaciteti koji treba da se postignu i šta su one oblasti koje će obeležiti razvoj vojske u narednih 10, 20 ili 30 godina. Važno nam je da možemo da se oslonimo na našu domaću industriju da ne bismo zavisili od bilo koga sa strane. Drago mi je da danas ovde vidimo da naša zemlja ima čime da se ponosi i ima čime da se takmiči u ovim oblastima", rekao je ministar.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike