Oprez zbog ledene kiše, prete i poplave

U Zaječaru i Boljevcu na snazi je i dalje vanredna situacija. Do dvadesetak sela se teško probija jer je napadalo više od metar i po snega. Iz RTB-a saopštavaju da nevreme ugrožava proizvodnju u Topionici jer je zbog zaleđene pruge otežano dopremanje sirovina iz Prahova i Majdanpeka.

Uz borbu sa snegom, strepi se i od nove nevolje – poplava koje može doneti naglo otapanje.

"To je velika opasnost. Posle ovoliko padavina i ledene kiše, ako od ponedeljka dođe, kako se najavljuje, do naglog otopljenja, sigurno će doći do izlivanja Belog Timoka, a u nekim delovima i Crnog Timoka", kaže gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Sve glavne saobraćajnice su očišćene, čiste se i sporedni putevi. Ipak, vozačima se savetuje da smanje brzinu i povedu računa o kočenju jer su kolovozi zbog ledene kiše klizavi, a u planinskim predelima ispod snega ima i leda.

"Svako u automobilu mora imati vodu, moraju nešto hrane, pun rezervoar goriva jer u ovakvim trenucima se ne zna kada će put biti zatvoren iz nekog razloga – saobraćajne nezgode, prevrtanja kamiona ili bilo čega drugog", upozorava Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Pešacima se savetuje dvostruki oprez – da paze na ledenice koje mogu pasti sa krovova i fasada, a i na klizave trotoare zbog ledene kiše. Ovih dana i ortopedi imaju više posla, u Nišu čak za trećinu.

Direktor Klinike za ortopediju Niš Zoran Golubović navodi da je u toj zdravstvenoj instituciji od 25. februara obavljeno smo 104 pregleda – 76 bolesnika sa prelomom kosti i 16 prijema u bolnicu. "Svi pacijenti koji su bili povređeni su zbrinuti, operisani su i osećaju se dobro", dodaje Golubović.

Ledeni dani su za deset odsto povećali i potrošnju struje, a iz EPS-u poručuju da je snabdevanje stabilno. Zbog hladnoća, radijatori su topli i tokom noći.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike