Onlajn nastava na srpskom u inostranstvu – primer Grčke ohrabruje

Kilometri razdaljine između učitelja i đaka više nisu problem. Učionicu je zamenila soba, a tablu računar. Osnovci imaju najmanje tri školska časa nedeljno.

Učenici Srpske škole u Grčkoj Eleni Papakosta, Angelos Legtos, Fedra Petru kažu da vole časove srpskog i da su srećni što mogu da pišu i razgovaraju sa svojim porodicama u Srbiji.

Roditelji ističu da su maštali o onlajn nastavi, budući da je škola od nekih učenika udaljena i 150 kilometara.

"Jako je teško na dnevnom nivou ostati u kontaktu sa srpskim jezikom i nama i deci, jer se sve odvija na grčkom, pogotovo u mešovitim brakovima", kaže Sanja Risitić iz Halkide.

"To je dobro rešenje i za celu dijasporu i nadam se da će to postojati i ubuduće i da će naša deca moći da rade na srpskom i van Srbije", smatra Jasmina Stefanović Petru iz Kilkisa.

Časovi su u realnom vremenu, a materijal se postavlja na određenu interaktivnu platformu ili aplikaciju.

Koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu Biljana Bukinac napominje da će se na kraju ove školske godine analizirati efekti kako bi se projekat unapredio.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić ukazuje na to da se onlajn nastava izvodi prvenstveno zbog onih učenika koji žive u udaljenim mestima, jer se realizuje u učionicama škola ili pri kulturnim centrima ili crkvama.

"Nama je cilj što veći broj učenika", dodaje Pašić.

Ovakvim načinom rada, kažu nadležni, broj osnovaca koji pohađaju dopunsku nastavu u inostranstvu na maternjem jeziku povećao bi se za deset odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike