Ombudsmani Srbije i Turske za osnivanje mreže ombudsmana

Dvojica ombudsmana razgovarali su i o budućoj saradnji i razmeni ideja i iskustava u oblasti ostvarivanja ljudskih prava.

Pašalić je nakon sastanka sa turskim kolegom rekao da su pritužbe građana Srbije, Turske i celog Balkana veoma slične, kao i da ombudsmani iz tih zemalja mogu najbolje da razumeju probleme s kojima se suočavaju u svom radu zbog čega su predložili stvaranje Balkanske mreže ombudsmana.

“Trudićemo se da doprinesemo da Balkan postane područje mira, spokojstva i velike saradnje. Želimo da se svaki građanin Balkana u bilo kojoj zemlji oseća kao kod kuće i da, ako ga zadesi bilo kakav problem, zna kome da se obrati za pomoć“, naglasio je Pašalić ne precizirajući kada će Mreža zvanično bitno osnovana.

On je rekao da će tursku delegaciju na čelu sa Malkočem upoznati sa radom naše institucije.

“Postoje vrlo značajni odnosi ne samo u pogledu stvaranja Balkanske mreže ombudsmana nego i konkretnih problema i pritužbi iz prakse u čemu nam Zaštitnik građana iz Turske može mnogo pomoći, kao što nam je i do sada pomagao“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana Turske Šeref Malkoč rekao je da je ta zemlja član sedam svetskih udruženja ombudsmana i ukazao na potrebu osnivanja Balkanske mreže ombudsmana koja bi, kaže, doprinela očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Malkoč je izrazio zadovoljstvo zbog poboljšanja odnosa Srbije i Turske poslednjih nekoliko godina uz napomenu da su se predsednici Srbije i Turske u poslednjih godina sreli četiri puta.

“Kolega Pašalić i ja smo se do sada sreli već pet puta, a razmenjivaćemo mišljenja i iskustva i tokom ove posete, jer pametan čovek koristi iskustva drugih i uči na tuđim na greškama“, kazao je Malkoč i zahvalio Pašaliću na gostoprimstvu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike