Održana komemoracija povodom smrti Nede Arnerić

Od prvog filma “San“ Puriše Đorđevića u kome je igrala sa 13 godina, zabeležila je više od 100 uloga u nekim od legendarnih ostvarenja:“Ko to tamo peva“, “Varljivo leto ’68.“, “Višnja na Tašmajdanu. Dobila je brojna priznanja i nagrade, među kojima su Zlatna arena u Puli, “Pavle Vuisić“ za životno delo, “Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.    

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić napomenuo je na početku komemoracije da su sklad unutrašnje i spoljašnje lepote, uz ogroman talenat i nežnost, najbolje opisivali Nedu Arnerić.

"Neverovatna skromnost i odsustvo preterane profesionalne ambicije sa kakvom se danas često susrećemo, Nedu su činili još većom", kazao je Pantelić i dodao da je slavna glumica u svet pokretnih slika ušla mlada i ostvarila veliku karijeru.

"Njen životni put će inspirisati nastanak filma u kojem će ona izostati kao glumica, ali će istina nositi njeno ime", kazao je Pantelić i potom pročitao nekoliko telegrama koji su povodom smrti Nede Arnerić stigli u Jugoslovensku kinoteku.

Glumica Mira Banjac je napisala da nas je napustila i poslednja autentična zvezda našeg filma.

Reditelj Goran Paskaljević je u telegramu izrazio nevericu da je Neda otišla zauvek, a njegov kolega Lordan Zafranović napisao da su se za kratko vreme ugasile tri izvanredne zvezde jugoslovenskog filma: Neda Arnerić, Dušica Žegarac i Milena Dravić.

"Sa njima se ugasila i duhovna Jugoslavija iz sretnih vremena, a Neda Arnerić je bila oličenje života i ljubavi", napisao je Zafranović.

Ivica Klemenc, bliski kolega i prijatelj Nede Arnerić sećao se divnih momenata koje je proveo sa velikom glumicom.

"Bili smo na skijanju pre desetak dana i prepoznala je da u keks nisam stavio limun. Bila je uvek precizna i svom mužu i meni nije dopuštala da bacamo opuške u more na jedrenju. Govorila je da tako zagađujemo svet oko nas. Ne želim više da idem na skijanje bez Nede", kazao je Klemenc.

Glumica Elizabeta Đorevska kazala je da je Nedu upoznala pre 40 godina.

"Bila sam tada nadobudna studentkinja glume, a ona skromna zvezda koja je već godinama snimala po Jugoslaviji i svetu. Teško će mi biti da prihvatim da više nikada nećemo deliti scenu i divno prijateljstvo. Neda je u svom glumačkom biću imala slobodu, radost, kreaciju. Na sceni se Neda pretvarala u cvet na suncu i kada bi se svetsla pozornice ugasila taj cvet bi se zatvarao" kazala je Đorevska.

"Profesionalna i dama sa velikim D" 

Glumac Feđa Stojanović kaže da je igrao sa njom u Ateljeu 212.

"Pravo prijateljstvo sa nedom stekao sam pre četiri godine kada smo počeli da igramo rimejk predstave Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo. Neda je bila profesionalna i dama sa velikim slovom D. Njen način ophođenja je bio toliko fin i uglađen da je potpuno odudarao od sredine u kojoj živimo. Bila je nesigurna u sebe i svoj talanat i činilo joj se da uvek mora ispočetka, a ostavila je iza sebe toliko toga", kazao je Stojanović.

Glumica Milica Zarić je napomenula da se sprijateljila sa Nedom Arnerić u radu na predstavi Gvozdeni život u Bogradskom dramskom pozorištu.

"Igrale smo mamu i ćerku i od tada smo se i tako zvale. Neda je bila moja scenska mama. Bila je mudra, lafica, ortak, šmekerka, hrabra, krhka i snažna…a pre svega dobar prijatelj", kazala je Zarićeva.

Rediteljka Milica Kralj je istakla da za nasih života nećemo sresti nikog ko je bio kao Neda Arnerić.

"Nedina karijera je impozantna, a ona se trudila da se svima predstavi što običnijom da bi njenim sagovornicima bilo lakše. Neda je svojim obrazovanjem i i talentom mogla lako da postidi svakog čoveka, a ona se trudila da se ljudima spredstavi što blesavijom i naivnijom da bi drugima bilo lakše", kazala je Kralj.

Komemoraciji povodom smrti Nede Arnerić, osim njene porodice, prisustvovali su i reditelji Srđan Karanović i Slobodan Šijan, dramaturg Božo Koprivica, glumica Anica Dobra….

Kremacija je 18. januara na Novom groblju u Beogradu.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike