Odalović: Predati i sahranjeni posmrtni ostaci porodice Šutaković

Posle 20 godina, posmrtni ostaci članova porodice Šutaković, juče su predati porodici na graničnom prelazu Kula, uz prisustvo predstavnika beogradske i prištinske delegacije i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, rekao je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Odalović ističe da je petočlana porodica (otac, majka i troje maloletne muške dece) brutalno ubijena pre 20 godina i da obdukacioni nalaz govori o egezekuciji, što je jedan od najstrašnijih zločina koji se desio na prostoru Kosova i Metohije.

Posmrtni ostaci članova porodice Šutaković pronađeni su pre skoro godinu i po dana na lokaciji "Bunker" na ulazu u Đakovicu, a njihov identitet je utvrden metodom analize DNK.

"Jedna teška tragedija najzad je okončana i proceduralni deo urađen na pravi i jedini mogući način. Žao mi je što ovo nije urađeno ranije", istakao je Odalović.

Opelo je obavljeno u manastiru Đurđevi stupovi, a posmrtni ostaci sahranjeni su u Andrijevici u prisustvu porodice i prijatelja.

Veljko Odalović kaže da se nada da će i nadležni organi koji se bave ovakvim istragama imati dovoljno dokaza da pokrenu proces za ovaj zločin i da će počinioci biti procesuirani.

"Očekujem da će i nadležni organi privremenih kosovskih institucija pokrenuti proces za ovaj zločin i da će specijalizovano tužilaštvo koje se bavi zločinima počinjenim nad Srbima od 1998. do 2000. godine ovaj teški zločin uzeti kao prioriet za pokretanje procedura", rekao je Odalović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike