Od početka godine u Srbiji u saobraćaju stradalo 430 osoba

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić je na konferenciji u Starom dvoru precizirao je da su prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginule 492 osobe i siguran je da ćemo ovu godinu završiti sa barem 20 manje poginulih nego 2020. godine.

"Prošle godine su stradale 492 osobe i to je najmanje od kada se prati stanje bezbednosti saobraćaja", istakao je Pešić i dodao da je dobro to što se broj poginulih poslednjih godina smanjuje.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da od 492-oje poginulih u saobraćaju prošle godine, Beograd nije na prvom mestu što bi, dodao je, bilo prirodno obzirom na broj stanovnika prestonice.

"To znači da se u Beogradu dosta radilo na prevenciji, mada je nama svaki izgubljen život mnogo i sve dok i jedna osoba strada u saobraćajnoj nesreći ne možemo da budemo zadovoljni rezultatima", rekao je Vesić.

Naveo je da svaka rekonstrukcija ulice znači neku vrstu prevencije od saobraćajne nesreće i da postoje problemi kao što je brza vožnja koja se, kako kaže, događa posle svake rekonstrukcije ulice.

"To je nešto što ćemo morati da rešavamo oštrijim kaznama i na tome ćemo, kao Grad, mnogo insistirati je ima onih koji voze neprilagođenom brzinom, čak i u ulicama za koje ne biste ni sanjali da neko može da koristi kao piste kao što su ulice u prigradskim, potpuno mirnim delovima grada", rekao je Vesić.

Na konferenciji su govori i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, načelnik Uprave saobraćajne policije za Grad Beograd Nedeljko Munjas i voditeljka Dea Đurđević, koja je početkom 2019. godine doživela tešku saobraćajnu nesreću.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар