Od oronulog zdanja do centra nove industrije – stara „Ložionica“ postaje kreativni centar

Stara "Ložionica" postaje mesto okupljanja talenata, inovatora i kreativaca. Šira javnost dobija još jednu pozornicu na otvorenom, a turisti atrakciju.

Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, ističe da će ceo kompleks biti jako veliki.

"On obuhvata i samu ložionicu u Starom gradu, vodotoranj i okretnicu koja je ispred, koja će biti predivan prostor za događaje i programe na otvorenom, i aneks zgradu koja će naročito biti posvećena digitalizaciji i IT industriji. Sama ložionica će imati multifunkcionalne prostore za razne vrste izvođačkih umetnosti, imaće radionice, laboratorije za sve vrste kreativnog stvaralaštva", navodi Ilićeva.

Od oronulog zdanja do centra novih tendencija, put od dve godine i oko 30 miliona evra. Još je jedan podsticaj sektoru kreativnih industrija koji stvara više od 7,4 odsto BDP-a Srbije i zapošljava oko 125.000 uglavnom visokoobrazovanih ljudi.

Andrej Nosov, direktor fondacije "Hartefakt", očekuje da taj prostor krene u jednom modernom pravcu hibridnih formi koje povezuju različite žanrove i grane umetnosti.

"Dobro bi bilo da to bude i prostor razmene sa svetom. Ne mislim samo na to da neki umetnici dolaze, već da zapravo i oni koji su otišli, kada se vrate, tu imaju prostor", kaže Nosov.

Jedan od ciljeva projekta i jeste međunarodna i domaća promocija našeg znanja i kreativnosti.

Kada je počela da radi 1926. godine, "Ložionica" je bila izvor goriva za motore Druge industrijske revolucije – železnice.

Kad bude obnovljena, biće izvor energije motorima Četvrte industrijske revolucije, a to su kreativnost, inovacije i znanje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар