Od bundeve iz Crepaje i turšija

Dejan Đukić i njegova žena Marija su po struci tehnolozi. Poslednjih nekoliko godina posvetili su se proizvodnji bundeve na dva hektara, po organskim principima. Većinu od 40 tona, koliko dobiju, prodaju sirovo, ali su počeli i da ih prerađuju i prave slatke namaze, turšiju i kandiranu bundevu, što im se više isplati.

"Sveža bundeva ide prema marketima, a oni zatežu sa plaćanjem. To su muke, čeka se, a kod proizvoda pare dođu odmah", kaže Dejan Đukić.

Svi recepti su originalni i osmislila ih je Marija, a prvi degustatori su joj uvek deca i prijatelji.

"Bundeva je sama po sebi zdrava. Trudili smo se da u svim receptima koristimo jako malo šećera, namazi su nam niskokalorični. Sve je inače bez konzervansa, jer naši glavni degustatori su prvo deca", ističe Marija Đukić.

Svoje proizvode od bundeve Đukići za sada prodaju samo po bazarima i sajmovima hrane i pića. Nije im cilj da to budu velike količine, već je bitan kvalitet.

"Plan je da idemo prema radnjama zdrave hrane, prodavnicama ekskluzivnih proizvoda, jer ovo nije svakidašnje, ovo je nešto novo, specifično, tako da traži specifičnu klijentelu", dodaje Dejan Đukić.

Bračni par iz Crepaje planira da sledeće godine kupi malu hladnjaču i neku mašinu da im olakša posao, jer skoro sve rade ručno. A najvažnije je da zaštite ime, logo i recepte svojih prizvoda, kako bi bili prepoznatljivi na tržištu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar