Obnova pirotske bolnice – šta će značiti pacijentima

Kamere Televizije Beograd zabeležile su 1984. godine početak rada u novoj zgradi pirotske bolnice. Izgrađena po ugledu na Vojnomedicinsku akademiju, u to vreme bila je jedna od najsavremenijih u Srbiji.

"VMA u malom, uslovi za rad bili su pristojno dobri. Kako su godine prolazile, međutim, sve traži ulaganje i renoviranje. Do danas, do ove rekonstrukcije, nije bilo tako velikih ulaganja", kaže Ivana Medenica, glavna sestra Opšte bolnice Pirot.

U prvoj fazi rekonstrukcije najveća pažnja posvećena je energetskoj efikasnosti, pa je zamenjena stolarija, popravljen krov i uređen peti sprat bolnice koji nije bio u funkciji.

U drugoj fazi biće rekonstruisana unutrašnjost bolnice i izgrađene još dve zgrade: dijagnostički centar i psihijatrija.

"Stići će novi kreveti sa kompletnom opremom, dovodom kiseonika. Biće veliki boljitak za pacijente, bolji će biti uslovi", ističe doktor Nebojša Jovanović, zamenik direktora bolnice.

Milena Spasić, šefica održavanja objašnjava da su za bolnicu važne instalacije.

"Ključno za bolnicu su instalacije, snabdevanje toplotnom energijom, odnosno kotlarnica. Tu je sistem za ventilaciju, za razvod vodovoda i kanalizacije", kaže Spasićeva.

U toku je izrada projekta za drugu fazu rekonstrukcije, koji sa 50 miliona dinara finansira lokalna samouprava.

"Ovo će biti dosta komplikovana operacija, da kažem medicinskim rečnikom, ali ćemo zahvaljujući tome dobiti veliku savremenu i dobru bolnicu", naglašava Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Zgradu bolnice Piroćanci su podigli sredstvima samodoprinosa. Skoro četiri decenije kasnije, država obnavlja objekat kako bi 100 hiljada stanovnika jugoistoka Srbije imalo kvalitetno lečenje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike