Oblak prašine dug tri kilometra godinama zadaje muke meštanima Kumanice, ima li rešenja

Kiša je sada samo malo ublažila probleme sa kojim su se meštani Kumanice suočavali proteklog sušnog leta.

"Nemoguće je za život. Decu ne možemo da izvedemo napolje, obrađujem maline, ne možemo maline da obrađujemo, imamo stoku i to je problem, sve je problem", kaže Bojan Dimitrijević iz sela Kumanice. 

Domaćinstva, zasadi i obradive parcele su tik uz put, pa i kada se čini da je nema, prašina se diže. Nataloženi slojevi ostaju, a problemi se nagomilavaju.

"Počele su koze da se razboljevaju, da ne mogu da dišu, da ripe. Veterinar kaže to je razlog, prašina. Uzimaju praškastu hranu i to se  verovatno u pluća sabija i ne mogu da jedu", kaže Milica Dimitrijević.

Kroz Kumanicu, selo koje se nalazi u Rezervatu biosfere, na putu ka Goliji svakodnevno prolaze turisti, ali ovom deonicom od tri kilometra i veliki broj teških kamiona.

"Taj problem može da se reši. Da se taj deo, makar deo taj gde mi živimo asfaltira i da nam se taj kvalitet života jednostavno poboljša koliko bilo, jer stvarno su uslovi katastrofa", kaže Goran Parezanović. 

U lokalnoj samoupravi kažu da je za tu deonicu državnog puta II A reda urađena projektno tehnička dokumentacija i za to dobijena građevinska dozvola, a vrednost radova procenjuje se na oko 300 miliona dinara.

"Trenutno smo u pregovorima sa Ministarstvom građevinarstva da probamo da uradimo prvu deonicu u dužini od kilometra, kako bismo najugroženijim stanovnicima čije se kuće nalaze I sa leve i sa desne strane date deonice puta jednostavno poštedeli te prašine", kaže Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika Opštine Ivanjica.

Makadamski deo glavnog puta ka Goliji godinama zadaje muke meštanima ovog ivanjičkog sela, u kome predah od oblaka prašine jedino imaju u zimskom periodu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар