Obeleženo 60 godina od formiranja 250. raketne brigade

Aktivni i penzionisani pripadnici 250. raketne brigade uprkos kiši i hladnom vremenu obeležili su godišnjicu od formiranja puka u JNA, ali i slavu jedinice Svetog Stefana Dečanskog.

Komandant brigade, general Tiosav Janković ističe da su u proteklih 6 decenija položili mnogo ispita, uključujući i onaj najteži tokom agresije NATO-a.

"Uprkos brojnoj i tehničkoj inferiornosti, brigada je odolevala svih 78 dana rata, izvršivši brojna vatrena dejstva. Rezultat toga je veliki broj pogođenih i oštećenih neprijateljskih vazduhoplova, a ono po čemu smo poznati jesu i oboreni F117 i F16", kaže Tiosav Janković komandant 250. raketne brigade za PVD.

Brigada je za postignute rezultate i doprinos u odbrani zemlje, 2000. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem – Ordenom narodnog heroja. Danas je dobila i novo priznanje – Orden belog orla sa mačevima, trećeg stepena.

Resorni ministar podsetio je na Raku Ljutovca, vojnika Kraljevine Srbije koji je 1915. topom oborio neprijateljski avion i tako se upisao u istoriju.

Taj događaj smatra se početkom protivvazduhoplovne borbe u našoj vojsci. Iskustva iz savremenih ratova, kaže ministar, pokazuju da snažna PVO odbrana može imati odlučujuću ulogu u ostvarivanju strategijskih efekata.

"Ostvareni rezultati u radu ukazuju na visok nivo osposobljenosti i motivisanosti ljudstva za izvršavanje namenskih zadataka. U narednoom periodu pored opremanja savremenim sredstvima i sistemima, održavanja postojećih sredstava i podizanja nivoa obučenosti, naš, vaš osnovni zadatak ostaje kontrola i zaštita suvereniteta vazdušnog postora Republike Srbije", rekao je Miloš Vučević, ministar odbrane.

Na kraju svečanosti, položeni su venci na spomen obeležje u čast 28 pripadnika 250. raketne brigade koji su dali svoje živote.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike