Obeležena godišnjica misije „Halijard“: Podvig srpskih seljaka koji se ne zaboravlja

Ne samo što kao američka novinarka želi da piše o misiji "Halijard", Andrea Tining, u Pranjane je stigla i zata što je iz tog sela njen deda evakuisan posle obaranja iznad Makedonije.

"Čula sam priče od oca i rođaka. Deda o tome nije puno pričao, ali je sa njima podelio samo neka osećanja. Zato želim da zabeležim priče i dokumentujem njegovu istoriju", priča američka novinarka Andrea Tining.

Sa tajne piste sa Galovića polja 1944. godine, kući je poslato više od 500 američkih i savezničkih avijatičara. Među njima je bio i rođak Stiva Smita koji će u Srbiji upoznati unuka četnika koji mu je spasao rođaka.

"Biću u prilici se rukujemo i da mu lično kažem: ‘Hvala što ste mi spasli strica, jer sam zbog vas i ja ovde’", kaže rođak spašenog pilota Stiv Smit.

"Ne smemo da zaboravimo hrabrost i žrtve" 

Iako je od istorijske spasilačke akcije prošlo skoro 80 godina, o herojskom podvigu srpskih seljaka još se govori.

"Nikada ne smemo da zaboravimo hrabrost i žrtve koje je podneo srpski narod. Uvek ćemo biti zahvalni onima koji su rizikovali svoje živote, kako bi zaštitili savezničke avijatičare od nacista i osigurali njihovo spasavanje", poručuje general major Stiven Edvards, komadant Komande za specijalne operacije za Evropu.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je izjavila da će "ostati zabeleženo da ni rizik od strahovite odmazde, ni od same smrti nisu uplašili srpski narod u svojoj plemenitoj nameri da spasu živote svojih prijatelja i saveznika".

Izgrađen aerodrom u znak sećanja 

U znak sećanja na čuvenu misiju, pre dve godine u sklopu Memorijalnog kompleksa u Pranjanima izgrađen je gorski aerodrom. Priča o herojstvu Srba sve češće čuje se i u Americi.

"Ovo je priča o neustrašivosti i hrabrosti, o prijateljstvu i savezništvu i na kraju to je priča o poverenju", ističe američki ambassador u Srbiji Kristofer Hil. 

Osnivač Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo navodi da misija nema samo istorijski značaj, već je most ka boljim odnosima između SAD i Srbije.“

Da se ne zaboravi neverovatna vojna operacija iz Drugog svetskog rata, sećanje čuvaju potomci učesnika misije "Halijard", koji neguju prijateljstvo dva naroda.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike