Obeležen dan sećanja u Knićaninu, Pastor položio venac

Obraćajući se prisutnima na obeležžavanju 70 godina od zatvaranja koncentracionog logora u Knićaninu, osnovanog posle okončanja Drugog svetskog rata, Pastor je podsetio na to da je u ovom logoru stradalo više od 12 hiljada uglavnom žena, dece i starih, tadašnjih stanovnika Banata koji su bili Nemci, saopštila je Skupština Vojvodine.

"Da bismo kao zajednica postali imuni na zlo, potrebno je kreirati odgovorne politike čiji je zadatak dvostruk. Sa jedne strane gledajući u prošlost važžno je razvijati politike suočavanja i rada na prošlosti, kako bi se utvrdile istorijske činjenice, otkrila istina o žžrtvama, utvrdio njihov identitet i negovalo kolektivno pamćenje", rekao je Pastor.

Sa druge strane, kako je naveo, gledajući prema budućnosti, potrebno je učiniti svaki mogući napor kako bi se kreirala politika koja će razotkriti mehanizme i odgovornost za zločine, sprečiti mogućnost zataškavanja i istorijskog ćutanja o počinjenim zločinima, ali i nametanje kolektivne krivice.

Pastor je dodao da Skupština APV i Vlada Srbije uspešno nastoje da kreiraju politike koje istovremeno poštuju i prošlost i budućnost.

Pastor je istakao i da stanovnici Knićanina, nekadašnjeg Rudolfsgnada, zaslužuju veliko poštovanje.

"Veliko poštovanje zaslužuje vaš čin, čin novonaseljenih stanovnika Knićanina, vas koji ste pre 65 godina došli u opusteli Rudolfsgnad, i koji ste nakon saznanja o zločinima počinjenim nad nedužnim žrtvama, rešili da u znak sećanja prema stradalima zajedno sa Gradom Zrenjanin i nemačkim donatorima podignete spomen obeležžje.

Podižući, pre 20 godina, spomenik nedužžnim stradalnicima koji su izgradili temelje kuća u kojima se i danas žživi, vi, stanovnici Knićanina ste pokazali da je smisao zajedničkog žživota da naučimo da žživimo sa prošlošću, da žživimo ne samo bolje već pre svega ljudskije", istakao je Pastor.

Na obeležžavanju dana sećanja, prisutnima su se obratili i predstavnici Ambasade Nemačke u Republici Srbiji i Grada Zrenjanina.

Kako su istakli organizatori iz Mesne zajednice Knićanin, današnjim skupom sećanja, pomirenja, poštovanja i humanosti, obeležava se 70 redstavnici godina od zatvaranja logora, 65. godina od doseljavanja u Knićanin, 20 godina od postavljanja spomen-obeležja stradalim logorašima i 150 godina od osnivanja Knićanina, tadašnjeg Rudolfsgnada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike