NUNS pozvao medije na „pet minuta gromoglasne tišine“

NUNS poziva sve medijske radnike da se "zajedno suprotstave daljoj eroziji profesije" kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U saopštenju se navodi da "uloga medija nije da služi željama i ineterisima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informiše najširu javnost".

"Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica tako da je, kako dodaju, sa 54. mesta u 2014. prošle godine pala na 93. poziciju.

"Prema najnovijem izveštaju međunarodne NVO "Fridom haus", Srbija je tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, i zato je svrstana u kategoriju delimično slobodnih država", naglašava se u saopštenju.

Na Međunarodni dan slobode medija NUNS ponovo ukazuje i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

NUNS ukazuje da politički i ekonomski centri moći koriste medije kao sredstva propagande i kreiranja javnog mnjenja u skladu sa njihovim interesima koji su pretežno suprotni interesima društva.

"Vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i
kritički, u skladu sa javnim interesom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se ovim povodom ponavlja i protest zbog činjenice da ni 27 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Radislavu Dadu Vujasinović, da još nije pravosnažno okončano suđenje optuženima za ubistvo kolege Slavka Ćuruvije od pre više od 22 godine i da već 20 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар