Novo izdanje knjige o Pupinu

Prvi deo knjige se bavi Pupinovim naučnim radom, sve je u kontekstu tehnike i tehnologije.

Glavni i odgovorni urednik knjige Inž. Milan Božić kaže da u novom, dopunjenom izdanju knjige koja je dobila prvu nagradu na Sajmu knjiga za nauku, više istaknut značaj Mihajla Pupina kao čoveka.

"Njegov sistem vrednosti možemo maksimalno koristiti u rešavanju naših aktuelnih problema. U prvom redu mislim na privredni razvoj", navodi Božić.

Drugi deo knjige prelazi u literarne okvire – tu su razgovori sa ljudima koji su bili Pupinovi savremenici i tekstovi o tome kako naučnici danas vide njegovo stvaralaštvo.

Urednik knjige profesor Branko Kovačević napominje da je interesantno kako ljudi vide Pupina danas i kako ga je video vladika Velimirović, u ono doba i kako ga vidi Nikola Hajdin jedan vek posle.

"Pupin je čovek za sva vremena. Kada pogledate danas moderno društvo, koje svi definišu kao društvo zasnovano na ekonomiji znanja i inovacijama, Pupin je projeketovao to društvo pre jednog veka i više i tu se samo menja tehnologija", ocenjuje Kovačević.

Za uređenje Pupinovog muzeja nedostaje još milion evra

A u Pupinovom rodnom Idvoru ima još posla na očuvanju i uređenju Memorijalnog centra. Da bi postao pravi Centar za promociju nauke, potrebno je oko milion evra.

Duško Belić, predsednik Mesne zajednice Idvor kaže da su 2016. počeli radovi na saniranju vlage, ali da su posle toga radovi stali, zbog, kako veruje, nedostatka novca.

"Postoje nagoveštaji da će se nešto raditi u prekograničnoj saradnji sa jednim mestom iz Rumunije", navodi Belić.

Dodaje da bi do kraja godine trebalo da zajedno sa rumunskom stranom, Srbija trebalo da konkuriše kod Evropske unije za dobijanje sredstava za renoviranje muzeja.

Rodna kuća je u dobrom stanju i otvorena je za posetioce.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike