Novinari se deveti put oprobali u berbi grožđa kraj Novog Bečeja

Na berbu se ne ide praznog stomaka, kažu domaćini koji su organizovali tradicionalni Banatski fruštuk – doručak na balama sena, sa mnoštvom lokalnih đakonija. Počela je novinarska berba, isključivo makazama, da se ne bi oštetio čokot.

Od 40 hektara koji su pod vinovom lozom na Bisernom ostrvu kod Novog Bečeja, gotovo polovinu čini autohtona sorta muskat krokan.

Biserno ostrvo prostire se na 980 hektara, a najpoznatije je po Muskat Krokanu. Legenda kaže da je reznicu loze u svom štapu iz Francuske doneo nekadašnji vlasnik imanja Grof Gedeon Rohonci. 

Predstavljeno je i kako se nekada muljalo gožđe, starim muljačama, ali i takozvanim "gazanjem", gde mlade devojke gazeći grožđe, uz umešnost pokazuju i svoju lepotu.

"Cilj muljanja grožđa je da se istisne grožđani sok iz bobica, a da se pritom zrno u bobici ne ošteti. Ako se ošteti, tada ispušta neke materije koje utiču na ukus vina, a mi to ne želimo", istakla je poljoprivredni inženjer Tatjana Vlaškalin.

Krokan je veoma osetljiva sorta koja uspeva na ograničenom području, ima 5-6 grama kiselina po litru, 22 posto šećera i obično 11 posto alkohola. Novi vlasnik vinarije "Fle d oranže" Miloš Srećković želi da povrati ugled stare sorte.

"Ovo je jedna fantastična priča za region, za Evropu. Lepo je da ovako novinari obilaze, predstavljaju ljudima koja su to bogatstva koja imamo i šta je to što mogu da vide i da uživaju u blagodetima", naveo je Srećković.

Oživljavanje vinograda jedna je od prilika za turističku popularizaciju Novog Bečeja

"Ovde preko Bisernog ostrva prolazi put koji će biti gotov za najkasnije par nedelja i na taj način će se olakšati pristup ovom vinogorju, koje je nadaleko čuveno i koje sad jedino čuva priču o autohtonoj sorti muskat krokan, koja još jedino uspeva ovde u Novobečejskom ataru", izjavio je direktor Turističke organizacije Novi Bečej Saša Dujin.

Prva Novinarska berba organizovana je pre devet godina u Sloveniji, ali je posle dve godine dobila međunarodni karakter. 

"Iduće godine će biti deseta berba, biće u Sloveniji. Braćemo jednu izuzetnu belu sortu, to je ‘Ranina’, a onda idemo u Češku i tako dalje. Možda za koju godinu, ako ja izdržim, idemo u Južnu Afriku, Argentinu, pa Čile, pa možda Kaliforniju", rekao je predsednik organizacije Turističkih novinara Slovenije Drago Bulc.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike