Novinar RTS-a Vladimir Banić dobitnik nagrade „Milan Pantić“

Vladimir Banić je novinar Radio-televizije Srbije od 2004. godine, a poslednjih godina živi u Sloveniji, odakle radi kao dopisnik RTS.

U proteklih godinu dana Banić je izveštavao iz žarišta pandemije kovida širom sveta. Uspevao je da stigne od Japana, preko Francuske, Italije, Turske, Grčke, pa do Izraela.

U obrazloženju žirija navedeno je i da je ovaj reporter izveštavao o sukobima u Nagorno Karabahu.

Gledaoci javnog servisa mogli su da prate njegove izveštaje i reportaže iz Gaze i Sirije.

"Prvi je srpski novinar koji je bio u Japanu, informisao je javnost o našim državljanima zarobljenim u karantinu, na kruzeru "Dajmond princes". Izveštaje je slao i iz Italije, Austrije, Švedske, BiH i Hrvatske. Iz Francuske je slao priloge sa naših državljanima koji su uspeli da se evakuišu iz Vuhana, pa su dve nedelje bili u karantinu kod Marselja. Kada je Izrael objavio pobedu nad koronom, Banić je stigao i tamo, tek nekoliko dana pred poslednje sukobe", navedeno je u predlogu.

U konkurenciji su bila još četiri predloga – Branko Žujović, urednik portala suboticke.rs, Ruža Helać, autorka dokumentarnog serijala "Zelena patrola na delu", list Jedinstvo iz Prištine i redakcija časopisa Resavski poštonoša.

Nagrada će biti dodeljena u Jagodini, 11. juna, na 20. godišnjicu od ubistva novinara Večernjih novosti Milana Pantića.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар