Novi podsticaji za drugo i peto dete

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona. U narednoj će, kaže, biti i veći.

"Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati jer je sad samo dve godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara", najvila je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Đukić Dejanovićeva je istakla da postoji malo socijalno-odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da će država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

"Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro. Jedan deo poslodavaca već to shvata. Nešto će dati oni, nešto mi, stimulisaćemo ih", naglasila je ministarka.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanovićeva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava – da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da s eradi od kuće.

"Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene. Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahteve zaposlenih", dodala je Đukić Dejanovićeva.

Ukazala je i da je, kada pitate žene što ne rađaju, jedan od najčešćih odgovora taj da nemaju poverenje.

"Neophodno je jačanje partnerskog odnosa, stimulisanje stava da i tata treba da učestvuje u odgoju deteta. Stereotipi moraju da se menjaju, jer ako oboje rade, oboje treba da brinu o detetu", napomenula je ministarka.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike