Novi način obuke državnih činovnika

Prazne učionice Nacioanlne akademije, a znanje stiče uživo više od 5.000 činovnika preko kompjutera. Na psihološkoj radionici o antistresu, obučavalo se 80 činovnika.

"Ova forma usavršavanja izuzetno odgovara našim slušaocima, a obzirom na to da smo udaljeni od Beograda 300 kilometara znači nam zbog uštede u vremenu, novcu", navodi Adisa Prašenković, načelnica sektora u opštini Tutin.

Jelena Grujić iz Nacionalne akademije za javnu upravu navodi da su svi državni službenici angažovani i umreženi na računaru bez obzira gde se nalaze dinamikom koja njima odgovara.

"Konkretno državni službenici mogu da steknu znanja iz usko stručnih oblasti kao što su opšti upravni postupak uređenje i tako dalje, ali s druge strane LMS palforma nudi i obuke za razvoj ličnih veština", dodaje Grujićeva.

Tako je u akademiji svaki dan od januara, kada su se uselili u novu zgradu. Ali žiri u Londonu je akademiji dodelio priznanje za tehnologiju nastave.

"Žiri je bio impresioniran zapravo inovativnošću ovog našeg proizvoda pošto za razliku od drugih LMS platformi ova platforma omogućava i druge obllike učenja osim on lajn Znači to su i tradicionalne obuke i vebinari kao i drugi oblici učenja", navodi Siniša Barjaktarević, rukovodilac za Aj-Ti Akedemije za javnu upravu.

Korona je samo ubrzala onlajn obuku koja je deo šire strategije. Nacionalna akademija je deo šire želje da Srbija potpuno osvoji elektronsko poslovanje s namerom da građani budu zadovoljni servisom državne uprave i lokalne samouprave.

"Te obuke su omogućileda zaposleni sami mogu da planiraju svoje vreme u obuci da ga usklade sa svojim privatnim ili radnim obavezama a s druge strane lajv sesije koeje su organizovane s druge strane omogućile su interaktivnost sa predavačem ali i između samih polaznika", objašnjava Jasmina Ben Mansur, pomoćnica ministra za Javnu upravu i lokalnu samoupravu.

U vreme korone obarani su rekordi i u onlajn kupovinama, digitalnim plaćanjima , video- konferencijama. U neformalnom razgovoru sa polaznicima elektronske obuke, priznali su da digitalne platforme imaju prednosti ali i da uživo upoznavanje i neposredan razgovor ili druženje još nemaju zamenu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike