Novi „Erbasovi“ helikopteri uskoro na nebu iznad Srbije

Nenad Nedić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je "Erbas" uveo filozofiju bazične platforme za helikoptere na koju može da se instalira različita oprema za različite letačke operacije.

Zbog toga H-145M ima "mulitorl" platformu i moguće ga je koristiti za više namena.

Kako je dodao Nedić, helikopter ima medicinsku opremu koja omogućava bezbedan transport pacijenta od mesta nesreće do zdravstvene ustanove.

Takođe, ističe i da helikopter ima platformu koja je velika podrška autopilotu i sistemima i koja omogućava pilotu pregled situacije i stanja celog helikoptera.

Međutim, dodaje da je neophgodna tradicionalna veština letenja, u slučaju da svi ti sistemi ne pruže podatke.

S druge strane, Nedić kaže da se olakšava posao pilotima, ali to ne znači da će manje iskusni piloti moći da izvršavaju složene operacije.

Za sada je šest pilota završilo letački deo obuke za H-145M u "Erbasu" i očekuje se da će do kraja godine i ostali piloti iz jeidnice to učiniti.

Nedić navodi da to za domaće pilote neće biti problem jer je reč o pilotima svetskog renomea koji su se usavršavali u trening centrima širom sveta.

Helikopter H-145M bi, prema Nedićevim rečima, modao da poleti nebom iznad Srbije u narednih desetak dana. Potrebno je da se završe proceduralne stvari.

Rekao je i da je potpisan ugovor o nabavci helikoptera H-215 koji će koristiti antiterorističke jedinice i Žandarmerija koji će moći da nosi 22 osobe. Takođe, ta letelica moći će da leti u složenim meteorološkim uslovima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike