Nova šansa za 1.000 mladih istraživača

Rok za podnošenje prijave je 16. mart ove godine, a na njega mogu da sve prijave svi studenti doktorskih akademskih studija bez obzira da li su se ranije prijavljivali na svojim institutima, fakultetima ili univerzitetima.

Da bi se doktorandi prijavili, potrebno je da su državljani Srbije, da imaju najviše 30 godina, da su redovni studenti i da imaju prosečnu ocenu devet.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Vladi, da je ovo prilika da mladi istraživači počnu da se bave svojim poslom.

Kako kaže, u toku je izrada novog Zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti i tek kada bude usvojen moći će da se raspiše novi konkurs za nauku.

"Hiljadu novih mladih istraživača biće uključeni u tekuće projekte. Trenutno je na projektima uključeno 3.090 studenata doktorskih studija, a Ministarstvo stipendira 395 doktoranada", rekao je Šarčević i dodao da je za istraživače iz inostranstva predviđeno 50 do 100 mesta.

Brnabićeva: Cilj nam je da zadržimo istraživače u Srbiji

Predsednica vlade Ana Brnabić podsetila je da se još prošle godine krenulo sa sveobuhvatnom reformom obrazovnog sistema, te da je dogovoreno da se u ovoj godini na drugačiji način otvori tema nauke, te da su ulaganja u nauku ove godine povećana za 15 odsto.

"Cilj nam je da Srbija bude zasnovana na znanju i da napravimo ekonomiju koja je konkurentna", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je u razgovoru sa mladima na pitanje zašto odlaze, uvek dobijala odgovor da nemaju dovoljno šansi u Srbiji.

"Ulazimo u reformu finasiranja nauke da ne bismo imali sistem zasnovan na socijalnom miru već na izvesnosti", istakla je premijerka.

Podsetila je da je u toku izrada registra istraživača i da se radi na povećanju prostora za saradnju nauke i privrede.

"Cilj nam je da zadržimo istraživače u Srbiji i da krenemo da vraćamo naše mlade iz inostranstva", naglasila je Brnabićeva.

Direktor Instituta za biološka istraživanja Pavle Pavlović rekao je da naučna zajednica očekuje formiranje Fonda za nauku, kao i kombinovani model institucionalnog projektnog finansiranja.

Naglasio je da je neophodno da se svake godine mladi istraživači uključuju na projekte.

Docent Elektrotehnčkog fakulteta Kosta Jovanović ukazao je da je sličan konkurs potrebno praviti svakog oktobra, kako bi na njega mogli da se prijave svi koji upisuju doktorske studije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike