Njujork – kako proslaviti slavnog Teslu

Promocija imena i dela Nikole Tesle tradicionalno se organizuje od 2013. godine u njujorškom hotelu "Njujorker", u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije i uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Generalna konzulka Mirjana Živkovićeva je u izjavi Tanjugu rekla da je interesovanje javnosti za konferenciju mnogo veće nego prošle godine, da je konferencijska sala bila puna, te da na njoj učestvuju različiti govornici iz oblasti nauke, umetnosti, ali i predstvnici centra "Teksas sajns".

Taj centar, kako je rekla, uspeo je da sačuva poslednju Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu i namerava tu da jednog dana podigne Teslin muzej u Americi.

"Ta organizacija je otkupila zemljište na kojem se nalazi laboratorija, ali trenutno prikupljaju sredstva da se laboratorija dovede u faktičko stanje onako kakva je bila u vreme Nikole Tesle, a tu su i drugi projekti, uključujući interaktivni naučni centar pored muzeja", rekla je Živkovićeva.

Napori da Tesla uđe u školski sistem SAD

Ukazala je na to da je cilj konferencije promovisanje rada i imena Nikole Tesle koji, kako kaže, nije dovoljno poznat u SAD onoliko koliko bi trebalo.

"Moja poruka je da svi mi možemo na ovaj ili onaj način da doprinesemo da se Teslino ime više čuje u Americi, da se o njemu više zna jer, nažalost, nije ni približno mestu koje je dato Edisonu", rekla je Živkovićeva.

Kako je dodala, preduzete su mere da se to promeni, ima puno entuzijasta koji rade na tome da se Tesla uvede u školski sistem SAD, ali postoji mnogo prostora da svako od nas doprinese tome.

U svom obraćanju učesnicima konferencije, Živkovićeva je pozvala Amerikance da posete Muzej Nikole Tesle u Beogradu uz najavu Vlade Srbije da će on biti preseljen na veću lokaciju gde će kompletna postavka muzeja moći da se postavi, a dodala je i da postoji direktan let između SAD i Srbije.

Na skupu u "Njujorkeru", hotelu u kome je Tesla živeo poslednjih 10 godina života, i gde je i umro 7. januara 1943. godine, govorilo je više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika, Australije i Hrvatske.

Skup je, kako je ranije rekao predsednik Fondacije Nikola Lončar, priprema za Tesla fest planiran za januar 2020. u "Njujorkeru" i u julu 2019. u Beogradu.

Prema rečima Lončara, Fondacija se zalaže da se Teslin život, uspesi i njegova vanvremenska filozofija učine dostupnim mladima širom sveta, kako bi se inspirisali da delaju u Teslinom duhu za dobrobit čovečanstva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike