„Niš ekspres“ ukinuo brojne linije na jugu zemlje, hiljade meštana ostalo bez prevoza

Meštani potkopaoničkih sela Mrče i Štave decenijama su maštali o kvalitetnom putu, koji bi ih povezao sa opštinskim centrom.

Kada je prošle godine asfalt konačno stigao, ponadali su se da će i autobusi ponovo saobraćati do njih, ali su oni, bez ikakve najave, ukinuti i do Lukovske Banje.

"Naopako, dok je bio loš put, autobus je išao, sad kad ima asfalt k’o magistrala, nema prevoza", kaže meštanin Mrče Miloš Nedeljković.

Milija Gavrilović iz Štave priča da je i do sela ranije išao autobus, a sada ne ide ni do Lukovske Banje.

"Nikakav prevoz nemamo, plaćamo taksi, naručujemo, zovemo, dovoze nas, odvoze nas, to je jako skupo", kaže Milija Gavrilović.

Prinuđeni su da pešače i do posla, ali je najveći problem zdravstvena zaštita u četrdesetak kilometara udaljenoj Kuršumliji.

"Pa uzimaju po 2.000, po 2.000 taksi, ali šta će, ko ima bolesnog, mora da ode do doktora", kaže Dragojlo Miletić iz Štave.

Situacija je neodrživa 

U Lukovskoj Banji, koja je poslednjih godina jedna od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji, kažu da je ovakva situacija neodrživa.

"U samoj Banji i okolnim mestima živi oko 500-600 stanovnika, usput još nekih hiljadu stanovnika, na žalost kada neko pozove i kaže ‘kako ću da dođem do Lukovske Banje, kojim prevoznim sredstvom’, mi mu kažemo nema nijedno prevozno sredstvo", ukazuje Goran Stevanović, predsednik MZ Lukovska Banja.

Opština Kuršumlija, koja po zakonu ima nadležnost da uređuje i obezbeđuje lokalni prevoz, u budžetu nema osam miliona dinara, koliko je "Niš ekspres" godišnje tražio za održavanje pojedinih autobuskih linija.

"Bilo je nekih razgovora da subvencionišemo, međutim to su tako veliki iznosi novca, da mi u ovoj situaciji nemamo jednostavno takve mogućnosti", poručuje Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Da podsetimo, u preduzeću "Niš ekspres" iz Niša RTS-u su tada kao razloge za gašenje velikog broja linija naveli nerentabilnost zbog malog broja putnika, ali i nespremnost lokalnih samouprava na jugu Srbije da subvencionišu prevoz, kao što je to, kako tvrde, praksa u nekim drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar