Niko neće u profesore matematike, kako rešiti ovaj zadatak

Zvono za najveću uzbunu. I slovima – devet brucoša upisalo se na Matematički fakultet, s namerom da budu nastavnici u osnovnim i srednjim školama. Tamo i sada, svuda ozbiljno fale. 

A šta bi osamnaestogodišnjaku preporučio Miloš Arsenović, prodekan za nastavu. Najpre, da je matematika interesantna nauka, ima lepotu kao pesma i roman. 

"Kada se shvati da nije bauk, da ima unutrašnju logiku i da ima veze sa svim mogućim naukama, neposredno sa fizikom, sa računarstvom onda se vidi da je to široko polje", kaže Miloš Arsenović, prodekan za nastavu Matematičkog fakulteta.

Na fakultetu nemaju problema sa predavačima, ali informatička katedra sada odvojeno matematike gubi asistente. Lako nalaze posao u kompanijama ili već studenti četvrte godine rade i studiraju.

Profesor matematike je još ugledan poziv, ali je izgubio materijalnu poziciju i podršku okoline, kaže sagovornik. Kako povratiti ugled najlepšem pozivu ili biti predavač mladima.

"Fokusiramo stipendiranje za te studente koji bi hteli da studiraju nastavni smer, to bi bilo korisno. Ili možda se obavežu da će neko vreme raditi u školstvu", dodaje Arsenović.

Nedostaju i profesori hemije, fizike, svuda. Mašinski inženjeri drže nastavu matematike i ako nemaju široko znanje, pedagoško iskustvo i odgovore na pitanje talentovanih matematičara.

Na Filozofskom fakultetu je deset katedri ili zanimanja. Sa mnogih po završetku mogu u nastavu u osnovnim i srednjim školama. Opada interesovanje i za istoriju, sociologiju, filozofiju, istoriju umetnosti, malo manje za psihologiju.

"Materijalni uslovi u kojima rade, uključujući i visinu zarade nisu na zadovoljavajućem nivou. Pitanje je ugleda tih zanimanja – to je ono što je najveći problem", rekla je Nataša Jovanović, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta.

Teško će se mladi čovek odmah opredeliti da uloži vreme u studije da bi radio posao koji ne zadovoljava njegove ambicije, kaže Nataša Jovanović, prodekan za nastavu. Svesni manjka interesovanja osnovali su i Centar za obrazovanje nastavnika.

"Tu rade ljudi koji predaju već na drugim odeljenjima, dakle psihologiji i pedagogiji, sociologiji, istoriji mi onda se zajedno bave metodičkim disciplinama, tako da mi negujemo na fakultetu tu kulturu održavanja nastavničke branše i esnafa", kaže Jovanovićeva.

Opet je interesovanje malo. Postoji i zakonska obaveza da se za nastavnika mora položiti 36 predmeta, pa na ovom fakultetu izborom predmeta usmeravaju studente da se kasnije opredele za nastavnički posao.

Visoke plate u kompanijama, male u prosveti, prava đaka i roditelja bez jasnih obaveza i odgovornosti, nasilje nad prosvetnim radnicima, razlozi su što nema nastavnika za mnoge predmete. Posao se nudi studentima, predavačima srodnih predmeta i penzionerima. Ali oni radije odlaze u čuvare, na građevinu i tamo više zarađuju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike