Nema igre sa vatrom, čovek odgovoran za 99 odsto požara, vatrogasci savetuju kako da se ponašamo

Prema statistici za 50 dana je zabeleženo skoro 3.000 požara na otvorenom. Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije apelovao je na sve građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i ne lože vatru u šumi i po obodima šuma zbog opasnosti širenja požara koji mogu da ugrozi živote i da nanesu velike materijalne štete.

Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije rekao je u Jutarnjem programu da će po naređenju predsednika Aleksandra Vučića Srbija pružiti pomoć Sloveniji i da će ka toj zemlji krenuti dva helikoptera kako bi pomogli u gašenju požara.

Prema njegovim rečima, u Sloveniji su požari zahvatili 2.000 hektara, a oko 1.000 ljudi je na terenu i bori se sa vatrom.

Čaušić je rekao da je i u Srbiji povećan broj požara na otvorenom, a požar na Divčibarima je pod kontrolom, a 53 pripadnika  vatrogasne brigade je tamo i nema opasnosti od širenja tog požara, a očekuje se i potpuno gašenje.

Napomenuo je da je u toku poslednja 24 sata izbilo 162 požara i dodao da su požari češći u periodu žetve.

"Imali smo značajnu akciju sa Jedinicom za ekološki kriminal. Najveći problem  je što stiže toplotni talas i najmanja nepažnja dovodi do požara", rekao je Čaušić.

Kao razlog za požare u zatvorenom prostoru navodi neispravne instalacije i uključeni šporeti, plinske boce…

"Imamo 10 žrtava požara od početka godine. Uglavnom su to pripadnici socijalne zaštite koje donose u kuću razne stvari i onda se požar pretvara brzo u buktinju", istakao je Čaušić.

Kako bi se postigla veća bezbednost u Subotici je postavljeno 100 detektora za dim, a cilj je  da se postavi 1000 takvih uređaja, koji daju zvučni signal ako detektuju dim. Mnogi, kako kaže, stradaju upravo od dima.

Komandant vatrogasne brigade Kruševca Vladica Stanković kaže da su vatrogasci i u tom kraju spremni za sezonu, da su u poslednja 24 sata imali pet intervencija, 465 od početka godine.

"Primera radi, u junu je bilo 18 požara, a u julu 35 intervencija. Zakon je predvideo za fizička lica kažznju na paljenje od 10.000 do 50.000 a za pravna lica i do milion dinara. Opominjemo i kažnjavamo neodgovorna lica", napomenuo je Stanković.

Čaušić je podvukao da je najveća opasnost u stanu od instalacija, plinskih boca kablova, i da je čovek uglavnom odgovoran za požare.

"Ne ostavljati uključene klime, ni na kratko ne treba ostaviti šerpu da se nešto kuva. Trebalo bi da građani imaju protivpožarni aparat u stanu. Ako dođe do požara ne otvarati prozor, jer kiseonik pospešuje da vatra gori. U takvim situacijama pokušati da dozovete komšije i pozvati vatrogasce. Nemojte da mislite da je neko zvao, niko neće da vam zameri iako je to 15. poziv. Ne idete liftom ako je požar u zgradi. Ako je požar u tuđem stanu, stavite mokre krpe na ulazu u stan", istakao je Čaušić.

Još jednom je podsetio da je u 99 posto požara presudan ljudski faktor, i apelovao na sve da ne pale strnjiku, kao i da ne pale vatru 200 metara od šume. Kada je paljenje roštilja u pitanju podsetio je da se to radi samo na predviđenim mestima i da se oprezno postupa sa bilo kojom vatrom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike