Nedimović apeluje: Preventiva najvažnija kod afričke kuge svinja

Bolest afričku kugu svinja u Srbiju je stigla najverovatnije zbog ljudskog faktora, jer do sada nije primećena nijedna zaražena divlja svinja, koja je najčešći prenosnik, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimvić nakon sastanka sa odgajivačima svinja u Doroslovu.

Istakao je da je prevntiva najbitnija u ovom trenutku.

"Svako ko ima uginulu, bolesnu životinju, zaraženu, ili simptome za zarazu pa da mi moramo da intervenišemo eutanazijom, biće mu nadoknađena šteta po tržišnim principima. I to je jako važno zbog dojavljivalja ako se bolest igde pojavi da znamo, da budemo u toku", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Udruženje odgajivača svinja Srbije je nedavno osnovano i iniciralo sastanak sa ministrom. Okuplja 19 farmi koje proizvedu jednu petinu domaće produkcije svinja. Oni su zabrinuti što bi im proizvodnja bila dovedena u pitanje zbog jedne greške, koja može biti načinjena van farme.

"Farme su podigle biosigurnosne mere, koje inače imaju, na mnogo viši nivo, gde smo jednostavno morali pričati i o varijanti da li će neko odnositi konfiskat, da li su ti kamioni na propisan način dezinfikovani", napominje Milan Ćatić iz Udruženja odgajivača svinja Srbije.

Na farmi "Holo" u Doroslovu na primer su mere zaštite takve da niko sem sedam zaposlenih ne može da uđe u ograđeni prostor.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike