Neće morati da uče iz beleški, đaci posle 30 godina dobili udžbenike na maternjem

Zahvalni su đaci Osnovne škole "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu kod Bujanovca što su dobili udžbenike na maternjem jeziku. Više neće morati da uče iz beleški i kopiranih knjiga.

"Udžbenici su ogromno olakšanje za nas učitelje, a naročito za đake. Lakše će učiti, usvajati znanja iz knjiga, što ranije nisu bili u mogućnosti", kaže učiteljica Arta Šabani.

"Olakšaće nam proces vaspitanja, pošto deca nisu imala knjige, učila su samo iz starih udžbenika. Ovi udžbenici će nam olakšati posao, deca će steći više znanja i iskustva", istakla je učiteljica Valjtona Ismailji.

Dvadest hiljada besplatnih udžbenika dobilo je više od četiri hiljade osnovaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Naser Zahiri, direktor OŠ "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu, rekao je da je to značajno pitanje koje je rešeno.

"Mi od naredne godine nećemo imati problema sa udžbenicima i đaci više neće da uče iz različitih udžbenika, već iz udžbenika za koje je Ministarstvo prosvete dalo zeleno svetlo", kaže Naser Zahiri.

"Važno je da se osiguravaju isti uslovi za učenike iz albanske zajednice kao što ima svaki drugi učenik u Srbiji", rekao je Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Naredne godine, očekuju u Nacionalnom savetu Albanaca da i učenici četvrtog i osmog razreda dobiju udžbenike, kao i oko tri hiljade srednjoškolaca sa juga Srbije koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar