Nano maska ili vuneni šal – šta je bolja zaštita

U "Apotekama Beograd" kažu da je potražnja za maskama za zaštitu od zagađenja vazduha porasla od ponedeljka. Reč je o maskama od polipropilena, koje imaju filtere i pripadaju klasi P3. Mogu se koristiti više puta.

"Ova maska ne mora da se koristi samo jednokratno, već do promene mirisa. Kada vi osetite da je miris promenjen ispod maske to znači da su se filteri zapušili sa česticama koje su apsorbovane i da je onda više nemoguće koristiti", kaže Jasminka Bjeletić, direktorka "Apoteka Beograd". 

Maska može da filtrira vazduh oko osam sati u kontinuitetu, u zavisnosti od toga kolika je zagađenost. Ako je velika, filteri će se brže zapušiti, pa će rok trajanja maske biti kraći.

Koštaju 255 dinara. Uskoro će se pojaviti i one sa aktivnim ugljem, koje funkcionišu po istom principu, ali će biti skuplje.

Beograđani ovih dana maske kupuju i u farbarama, ali one uglavnom pripadaju klasi P2, pa je zaštita slabija.

"Imamo profesionalne maske za izvođenje građevinskih radova koje su otporne na prašinu, to su ove bele. I ovo su profesionalne maske koje koriste farbari. Ova maska sigurno da štiti, ali nije ona preporučljiva da se nosi u slobodnom prometu ljudi. To je više profesionalna maska koju koriste majstori pri izvođenju radova", kaže Nikola Gajić iz farbare "Pulena".

I pored svih čuda novih tehnologija stručnjaci tvrde da je jedna od najboljih zaštita vuneni šal koji sprečava prodiranje čestica i do 80 odsto.

Bilo kako bilo, kolika je potražnja za maskama najbolje se vidi na ulici, odnosno, po tome koliko često sretnemo nekoga ko masku nosi. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike