Najčešće saobraćajne nezgode izazivaju mladi vozači koji imaju skupe i brze automobile

Samo jedan nepromišljen trenutak u saobraćaju za Slavišu Savića je značio narednih 28 godina u kolicima.

"Tada sam bio učenik srednje škole i vozeći automobil bez vozačke dozvole, prevelikom brzinom, pritom nisam imao vezan pojas. Automobil je sleteo i tom prilikom sam zadobio povredu kičme i od tada trajnu invalidnost", rekao je Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

Svoj život danas je posvetio edukaciji mladih sa ciljem da u saobraćaju ne ponove njegovu grešku.

Deceniju u koju smo ušli UN proglasile su za dekadu bezbednosti u saobraćaju. Statistika pokazuje da na 24 sekunde u svetu jedna osoba izgubi život u saobraćajnim nesrećama. Upravo je to razlog najčešćeg stradanja mladih do 30 godina.

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da oko 18 posto svih saobraćajnih nesreća izazivaju vozači koji imaju manje od četiri godine vozačkog staža.

"Kada dodamo ovome da najčešće saobraćajne nezgode izazivaju mladi vozači koji imaju skupe i brze automobile, i u poslednje vreme to su oni vozači koji objavljuju nebezbedno ponašanje na društvenim mrežama", kaže Pešić.

U Srbiji godišnje u saobraćajnim nesrećama pogine oko 550 ljudi. Gotovo polovina stradalih su deca, pešaci i biciklisti.

"I nama je na lokalnom nivou potreban set mera koji bi uključio saobraćajno-tehničke, saobraćajno regulativne, urbanističke, arhitektonske i mere koje se tiču saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja", rekao je Igor Velić iz Udruženja "Sigurne staze".

Zato su mladi u Udruženju "Sigurne staze" iz Bora kreirali novu aplikaciju za bezbednost u saobraćaju. Do kraja godine trebalo bi da bude usvojena i Nacionalna strategija. Sve ovo su koraci ka istom cilju, da broj stradalih u saobraćaju bude što niži, a sudbina poput Slavišine sa početka ove priče – što manje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар